Stam trapt op de rem: Of De Ligt al van dat niveau is? Ik vind van niet

Stam trapt op de rem: "Of De Ligt al van dat niveau is? Ik vind van niet"

26-02-2019 08:15
45

Jaap Stam maakte Matthijs de Ligt slechts kort mee als trainer van Jong Ajax, maar had meteen in de gaten dat het om een toptalent ging. De voormalig topverdediger weet desondanks niet of de aanvoerder van Ajax al 'Europese top' is.

Stam kreeg bij Ajax al snel de vraag wat hij Van De Ligt vond, vertelt hij aan De Telegraaf. "Dat weet ik nog heel goed, dat was met Dennis Bergkamp. Toen zei ik: nou, ik heb hem één of twee keer gezien, maar ik kan je nu al vertellen, die is in bepaalde aspecten van het vak verdediger nu al verder dan degenen die nu achterin spelen in het eerste elftal. Toen was hij volgens mij 15 of 16 jaar."

De PEC Zwolle-trainer ziet dat De Ligt zich sindsdien nog meer heeft ontwikkeld. "Uiteindelijk gaat het erom dat hij nog meer stappen maakt en heel constant wordt, zodat straks de stap naar het buitenland voor hem nog makkelijker wordt. Dat hij moeiteloos kan instappen en er niet een enorm verval komt, wat je bij heel veel spelers wel ziet."

Stam speelde zelf in de Europese top voor Manchester United, SS Lazio en AC Milan. "Uiteindelijk kan De Ligt daar zeker komen. Of hij nu al van dat niveau is? Op basis van de wedstrijden in de Champions League zou je kunnen zeggen van wel, maar ik vind van niet. Want je moet je uiteindelijk bewijzen in de topcompetities. Hij krijgt daarin, met alle respect voor wat er in Nederland rondloopt, veel betere tegenstanders tegenover zich."

Volgens Stam moet De Ligt dan bewijzen dat hij een constant hoog niveau haalt. "En brengt hij dat, dan kun je zeggen dat De Ligt Europese top is."

Lees ookDe Ligt 'nu al beter' dan Van Dijk: 'Barcelona lijkt me mooie volgende club'