Koerswijziging FOX Sports werpt zijn vruchten af: 'Alle clubs profiteren ervan'

Koerswijziging FOX Sports werpt zijn vruchten af: 'Alle clubs profiteren ervan'

Gepubliceerd: vrijdag 18 oktober 2019 om 12:45vr 18-10-2019 om 12:45

"Wij gaan ons klaarmaken voor AZ-Willem II op FOX Sports 1. Wilt u kijken naar PSV tegen VVV-Venlo, dan kunt u terecht op FOX Sports 2." We horen het Jan Joost van Gangelen, Milan van Dongen en Aletha Leidelmeijer steeds vaker zeggen op de zaterdagavonden en de zondagmiddagen. FOX heeft dit seizoen gekozen voor een andere aanpak in de programmering: kanaal 1 is bij steeds meer providers gratis te zien, maar de meeste wedstrijden van Ajax, Feyenoord en PSV worden achter de decoder uitgezonden. Hoe pakt deze koerswijziging tot nu toe uit?

Tijdens de eerste speelronde van het seizoen werden de nieuwe 'verhoudingen' direct zichtbaar. FC Emmen en FC Groningen openden om 18.30 uur de Eredivisie-zaterdag op FOX Sports 1, gevolgd door VVV-Venlo en RKC Waalwijk om 20.45 uur. Het aantal kijkcijfers lag bij beide wedstrijden onder de 100.000. Tegelijkertijd waren Vitesse-Ajax en FC Twente-PSV te zien op het extra kanaal, gadegeslagen door meer dan 400.000 belangstellenden.

Als Feyenoord, Ajax en PSV op het tweede kanaal uitgezonden worden, zijn veel kijkers bereid om mee te verhuizen, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Zo waren er op zaterdag 14 september ruim 300.000 man live getuige van Ajax-sc Heerenveen op FOX Sports 2. Eén maand eerder, op zaterdag 17 augustus, schakelden ook ruim 300.000 kijkers in voor VVV-Venlo tegen Ajax om 18.30 uur en bleef het merendeel daarvan hangen voor de 20.45-wedstrijd tussen FC Emmen en sc Heerenveen.

'Alle clubs profiteren ervan'
Die ontwikkeling is FOX Sports uiteraard niet ontgaan. "Wij zien over de hele linie een positieve ontwikkeling voor beide kanalen", laat een woordvoerder weten aan VoetbalPrimeur. "FOX Sports 2 groeit fors ten opzichte van vorig seizoen, te danken aan de versterkte programmering. Tegelijkertijd blijft ook FOX Sports 1 een stijgende lijn vertonen", concludeert de voetbalzender tot zijn grote tevredenheid. "Het laat zien dat de kijkers ook met de nieuwe indeling hun weg weten te vinden en dat alle clubs profiteren door nog meer fans te bereiken."

Dat de traditionele topclubs minder vaak op FOX Sports 1 te zien waren, leidde volgens provider KPN tot een stortvloed aan klachten. De zendgemachtigde zelf stelt dat het wel meeviel met alle kritiek. "Er waren bij de introductie wel vragen over, maar inmiddels weet iedereen zijn of haar wedstrijden wel te vinden, hetgeen ook duidelijk te zien is aan de kijkcijfers."

Of de gewijzigde programmering voor meer abonnees van het FOX Sports Eredivisie-pakket – met kanaal 1, 2 én 3 – heeft gezorgd, kan men niet zeggen. FOX Sports wordt naar de consument gebracht door de tv-aanbieders. "Wij kunnen daar dus geen mededelingen over doen, maar horen positieve signalen."

'Een fijn, gratis cadeautje'
De trouwe kijkers hebben volgens de woordvoerder al helemaal geen reden tot klagen. "Voor velen is FOX Sports 1 een fijn, gratis cadeautje", doelt men op het kanaal dat sinds deze zomer tot het reguliere pakket van vrijwel alle zenders behoort. "Voor de FOX Sports-abonnees is er natuurlijk niet veel veranderd. Die vinden hooguit hun club af en toe een knopje verder op de afstandsbediening.

Op zaterdag 19 oktober is het alweer tijd voor de tiende speelronde van het Eredivisie-seizoen. RKC Waalwijk-Ajax en FC Utrecht-PSV zijn dan te zien op FOX Sports 2, op het open net is zendtijd voor AZ-sc Heerenveen en VVV-Venlo-Vitesse ingeruimd. Feyenoord komt zondag om 16.45 uur in actie tegen Heracles Almelo: die wedstrijd is 'gewoon' te volgen via FOX Sports 1.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Lees meer over: Eredivisie

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws