Zeven conclusies: Koeman moet wéér corrigeren, noteer 14, 18 en 22 juni alvast

Zeven conclusies: Koeman moet wéér corrigeren, noteer 14, 18 en 22 juni alvast

Gepubliceerd: zaterdag 16 november 2019 om 23:43za 16-11-2019 om 23:43

Het Nederlands elftal is zaterdagavond officieel uit een diep dal gekropen: de uitwedstrijd tegen Noord-Ierland zal vermoedelijk snel weer vergeten zijn, maar met de langverwachte EK-kwalificatie zijn de meest donkere voetbaljaren van deze eeuw officieel ten einde. VoetbalPrimeur maakt de balans op na deze (toch wel) historische avond.

Alles voor het resultaat
Bondscoach Ronald Koeman stipte het vooraf al aan: het resultaat van zaterdagavond had de hoogste prioriteit, poulewinnaar worden en goed voetbal waren van ondergeschikt belang. Oranje knoopte deze bondscoach goed in de oren: met Nathan Aké als invaller voor Ryan Babel werd de glansloze 0-0 over de streep getrokken op Windsor Park.

Gebruikelijke herstelwerkzaamheden
De grote vraag na vrijwel iedere interland: moet Koeman geprezen worden om zijn tactische omzettingen of is hij simpelweg met de verkeerde spelers begonnen? Ook zaterdagavond moest de bondscoach al vroeg in de wedstrijd corrigeren: Marten de Roon pakte na tien minuten een gele kaart en werd voor rust al afgelost door Davy Pröpper.

De Gouden Pik van Koeman
De huidige bondscoach was op 29 april 2007 de trainer van het PSV, dat op miraculeuze wijze de landstitel pakte. Na de krankzinnige Eredivisie-ontknoping reikte Theo Maassen de 'prestigieuze' Gouden Pik uit aan Koeman. Is er sindsdien iets veranderd? Tijdens de voorbije Nations League- en kwalificatiewedstrijden heeft het Koeman niet bepaald tegen gezeten. Neem alleen al de strafschop, die Steven Davis richting Schotland schoot...

Het ideale middenveld?
Koeman zet De Roon vaak als één van de eersten op het wedstrijdformulier, maar zal de controleur van Atalanta Bergamo tegen Estland niet op kunnen stellen vanwege een schorsing. Wie zal dinsdag zijn plek innemen? De niet geheel fitte Georginio Wijnaldum? De prima ingevallen Davy Pröpper? Of behoudt Donny van de Beek zijn plek? Estland-thuis, een wedstrijd waar niets meer op het spel staat, is een mooie gelegenheid voor Koeman om eens te experimenteren met zijn middellinie.

Smalle basis onder de lat en voorin
Oranje met of zonder Memphis Depay en Georginio Wijnaldum: het scheelt nogal een slok op een borrel, bleek zaterdag in Belfast. Koeman zal moeten hopen dat zijn sleutelspelers heel blijven tot en met juli 2020. Als Virgil van Dijk of Matthijs de Ligt niet beschikbaar is, heeft Oranje Stefan de Vrij en Nathan Aké nog achter de hand. Maar wat als Jasper Cillessen wegvalt? Of Frenkie de Jong?

Drie EK-feestjes in Amsterdam
Noteer ze maar alvast: op 14, 18 en 22 juni zal Oranje in de Johan Cruijff Arena aantreden, als één van de vier ploegen in Groep C. Als Roemenië zich direct had geplaatst, zou het samen met Nederland in de groep zijn beland en was de kans aanwezig dat Roemenië-Nederland in Boekarest gespeeld zou worden. De Roemenen moeten Spanje en Zweden echter voor laten gaan. Op zaterdag 30 november wordt er geloot in de Roemeense hoofdstad en weten we meer over de drie mogelijke tegenstanders van Oranje!

Potindeling
Twee keer winnen en Oranje zit in Pot 1 van de EK-loting, was de conclusie die we medio oktober al trokken na het bestuderen van de UEFA-reglementen. Die theorie kan echter alweer de prullenbak in na de 0-0 in Noord-Ierland. Nederland eindigt virtueel als vice-koploper in de kwalificatiepoule en dat betekent een plek in Pot 2, 3 of 4, afhankelijk van het aantal punten dat de overige nummers twee behaalden. Het kan dus een lastige poulefase worden komende zomer: een stunt van Noord-Ierland in Frankfurt zou mooi meegenomen zijn!

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Lees meer over: Nederland Nederland

Poll

Hoe ver gaat Oranje komen op het EK?

(6523 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws