Frenkie de Jong onder vuur: 'vormcrisis' van Barça-middenvelder verklaard

Frenkie de Jong onder vuur: 'vormcrisis' van Barça-middenvelder verklaard

09-03-2020 13:00 Laatste update: 13:11
95

Frenkie de Jong ligt de laatste weken onder vuur in Spanje. FC Barcelona draait niet en de 22-jarige middenvelder is zoekende, lijkt zich niet helemaal op zijn gemak te voelen op zijn huidige positie en blijft vaak op de achtergrond. En dat terwijl zijn seizoenstart zo veelbelovend was. VoetbalPrimeur zoekt uit wat er aan de hand is met De Jong.

Door Evert van Zoelen

Is de kritiek op De Jong terecht?
Barcelona speelde zaterdagavond een heel matige wedstrijd tegen Real Sociedad. Met pijn en moeite wordt de nummer zes van de Primera División in de tachtigste minuut aan de kant na een door de VAR toegekende penalty, die wordt benut door Lionel Messi. Na de wedstrijd delen de Spaanse kranten vrijwel alleen maar onvoldoendes uit aan Barça. De Jong ontspringt de dans niet: van de meeste kranten krijgt hij een 5.

Wie de wedstrijd kijkt, ziet inderdaad dat De Jong moeite heeft om zijn stempel op Barça te drukken. Als linker middenvelder in een 4-3-3 systeem oogt hij onwennig. Hij maakt zijn loopacties en komt meerdere malen in het vijandelijke penaltygebied, maar de middenvelder oogt meer als een speler die een taak uitvoert dan als een speler die zich van nature thuis voelt op zijn plek.


(De Jong speelt weer als linker middenvelder in een 4-3-3 systeem. Bron: beIN Sports)

Aan de andere kant straalt de klasse er op meerdere momenten vanaf. Dribbels, tempoversnellingen en korte combinaties zijn nog steeds te zien in zijn spel. Daarnaast geeft De Jong twee 'keypasses', maar omdat de afwerking niet goed is worden deze niet omgezet tot assists.

De Jong is niet de enige die kritiek krijgt; bijna alle Barça-spelers laten het op dit moment afweten. De opbouw is traag, de beweging zonder bal is minimaal en ook verdedigend staat het elftal vaak niet goed. Messi etaleert meerdere malen zijn klasse, maar speelt voor zijn doen een matige wedstrijd. Op rechtsbuiten is Antoine Griezmann onzichtbaar en Ivan Rakitic speelt niet voor het eerst dit seizoen een matige pot op het middenveld.

Dus is de kritiek op De Jong terecht? Ja, deels. Hij speelt lang niet zo dominant als vorig jaar bij Ajax en hij lijkt zich nog steeds niet comfortabel te voelen links op het middenveld. Aan de andere kant speelt De Jong vooral op 'safe', maar het is zeker niet zo dat hij grossiert in balverlies of iets wat daarop lijkt. Hij lijkt vooral mee te gaan in de malaise en het lage tempo, iets waar de andere spelers van Barça ook last van hebben.

Is de rol van De Jong veranderd onder Quique Setién?
Ja en nee. Nee, omdat hij net als onder Ernesto Valverde links op het middenveld speelt Ja, omdat hij dieper is gepositioneerd in vergelijking met de laatste wedstrijden onder Valverde, die begin januari werd ontslagen. De Jong kreeg had daarvoor juist een rol gekregen die meer leek op de positie die hij vorig seizoen bij Ajax bekleedde. Hij mocht uitzakken, zodat hij meer betrokken was in de opbouw, terwijl linksback Jordi Alba juist hoger ging staan.


(Het tijdperk-Valverde: waarbij de backs hoger gaan staan en De Jong vaak uitzakt in de ruimte op links achter Alba. Bron: Ziggo Sport)

Onder Setién moet De Jong weer in een aanvallendere rol spelen. Waar hij eerst als een soort valse spits werd gebruikt, speelt hij nu weer iets verdedigender met Rakitic als meest aanvallende middenvelder, maar er wordt van De Jong wel verwacht dat hij in de zestien van de tegenpartij komt. Onder andere door loopacties achter de verdediging te maken.


(De Jong maakt een diepte-loopactie achter de verdediging. Bron: beIN Sports)

Hoe zou De Jong wel kunnen renderen bij Barcelona?
Voor De Jong zou het ideaal zijn als Barcelona overstapt naar een 4-2-3-1 systeem met twee controleurs. Zoals Erik ten Hag vorig jaar bij Ajax al aangaf is De Jong te vaak 'weg' om als enige 6 te spelen. Als er met één 6 gespeeld wordt, zoals Barça nu doet, dan moet die speler constant achter de bal blijven om de restverdediging in de gaten te houden. De Jong daarentegen maakt veel dribbels en is vaak 'onderweg', vandaar dat hij minder geschikt is om op die positie te renderen.

Wanneer er met twee controleurs gespeeld wordt, is er meer ruimte voor één van de twee om acties te maken en te zwerven over het veld. Iets waar De Jong juist heel erg goed in is. Daarnaast kan De Jong zich dan meer bemoeien met de opbouw. Daar lijken op dit moment toch meer van zijn kwaliteiten te liggen dan hoger op het veld.

De kans dat Barcelona 4-2-3-1 gaat spelen is echter nihil. De huisstijl van Barça is 4-3-3 met de punt naar achter. Daarnaast beschikt Setién niet over een echte nummer 10, die tussen de linies kan spelen. De Jong zal zich voorlopig dus op de linkerkant van het middenveld moeten richten. Het is een positie die hij naar zijn kwaliteiten invult en waar hij echt niet onaardig speelt, maar zolang Barça als geheel niet draait zal het voor De Jong erg lastig worden om zijn dominantere spel te laten zien.