'Onverstandig' EK in juni te laten spelen: 'Hoop dat betrokkenen dat begrijpen'

'Onverstandig' EK in juni te laten spelen: 'Hoop dat betrokkenen dat begrijpen'

14-03-2020 08:25
30

Evgeniy Levchenko, de voorzitter van de Vereniging van Contractspelers (VVCS) en voormalig profvoetballer, is van mening dat het EK van aankomende zomer uitgesteld moet worden. Door de uitbraak van het coronavirus kan het niet gegarandeerd worden dat spelers op een verantwoorde wijze Europa rondreizen.

"Het is onverstandig om in juni het EK te spelen", begint Levchenko dan ook, geciteerd door de NOS. "In China werd het coronacrisis na het nemen van rigoureuze maatregelen pas na drie maanden minder. Wij zitten nu drie maanden voor het EK. Praktisch gezien wordt het lastig. Het is vrijwel onmogelijk om het EK op een normale manier te organiseren. Ik zie het somber in."

Er zitten volgens Levchenko wel voldoende haken en ogen aan het uitstellen van het EK. "Ik begrijp dat het lastig zal zijn om het EK een jaar uit te stellen. Er spelen financiële belangen mee. De UEFA zal een beslissing zo lang mogelijk willen uitstellen. Maar we hebben het over een virus dat zo veel levens kost. Steeds meer voetballers raken ook besmet. Eigenlijk is er geen argument om het EK wel te laten doorgaan. Ik hoop dat alle betrokkenen dat begrijpen."

Mocht er besloten worden het eindtoernooi toch door te laten gaan, ziet Levchenko het gebeuren dat de regeringen van sommige landen tegen gaan stribbelen. "Het kan zomaar gebeuren dat regeringen de vliegvelden dichtgooien. Dan moet de UEFA wel gehoorzaam zijn", sluit hij af.