Update: KNVB werkt aan plan na oproep van Dijkhoff en minister Van Rijn

Update: KNVB werkt aan plan na oproep van Dijkhoff en minister Van Rijn

08-05-2020 16:27 Laatste update: 09-05-2020 13:09
65

Minister Martin van Rijn kan nog niet zeggen of het Nederlandse betaald voetbal ondersteund zal worden door de politiek. De KNVB vreest dat de gehele sector honderden miljoenen euro's verlies zal lijden en heeft zich in Den Haag gemeld voor financiële bijval.

VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff liet zich bijzonder kritisch uit over de plannen van het betaald voetbal: volgens de oud-minister ontbreekt het aan 'een fatsoenlijk plan'. PvdA-collega Van Rijn veracht ook meer initiatief. "Ik heb ook nog geen plan of protocol gezien, maar de KNVB wil graag met mij praten, begrijp ik. Dus ik wacht af waar ze mee komen", wordt de Minister van Medische Zorg en Sport geciteerd door het Algemeen Dagblad. "Ik heb geen zak geld klaarliggen voor betaald voetbal."

De 64-jarige Rotterdammer is ook ingegaan op de plannen om betaald voetbal na 1 september weer toe te staan: of dat haalbaar is, kan Van Rijn nog niet beloven. Profvoetbal zónder publiek is een mogelijkheid, maar dan moeten we kijken of dat kan en zinvol is", laat hij weten. "Ook als je gaat spelen zonder toeschouwers, zullen er ongetwijfeld toch meer mensen nodig zijn om dat mogelijk te maken. Dus daar moeten we ook kijken of dat haalbaar is."

Update: De KNVB werkt achter de schermen samen met de Eredivisie CV, de Coöperatie Eerste Divisie en de clubs aan een plan om overheidssteun te krijgen. Dat bevestigt een woordvoerder van de bond aan het Algemeen Dagblad. VVV-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gooide vrijdag de steen in de vijver, waarna minister Martin van Rijn ook aangaf meer initiatief te verwachten. Zij benadrukten al dat de brief waarin KNVB-directeur Eric Gudde de noodklok luidde, niet volstaat.