'Ze waren enthousiast over mijn cv, omdat ik lang bij Ajax en bij AZ heb gezeten'

'Ze waren enthousiast over mijn cv, omdat ik lang bij Ajax en bij AZ heb gezeten'

08-09-2020 15:29
24

Léon Bergsma hield in 2018 de kampioensschaal omhoog namens Jong Ajax, maar dook recentelijk op in Zwitserland. De centrale verdediger brak niet door bij Ajax en AZ en gaat nu verrassenderwijs bij tweededivisionist FC Aarau aan de slag.

Bergsma werd in het voorjaar al door AZ aan FC Den Bosch uitgeleend en liet in augustus zijn contract in Alkmaar ontbinden. Vervolgens ging hij op zoek naar een nieuwe uitdaging in het buitenland. "Bij AZ is het niet geworden wat ik ervan had gehoopt. Ik wilde van de radar verdwijnen in Nederland en ergens zonder vooroordelen aan een avontuur beginnen. Op nul beginnen", vertelt hij aan Voetbal International.

Dat doet hij bij het bescheiden FC Aarau, de club waar René van der Gijp ooit speelde. "Ze waren daar enthousiast over mijn cv, omdat ik lang bij Ajax heb gezeten en ook nog bij AZ. Dat soort spelers krijgen ze niet vaak aangeboden", aldus Bergsma, die tijdens het seizoen 2017/2018 nog de aanvoerder was van Jong Ajax' kampioenselftal. "Dat seizoen was een hoogtepunt uit mijn carrière. We combineerden goed voetbal met de volwassenheid om wedstrijden over de streep te trekken."

Na dat seizoen kon Bergsma kiezen tussen AZ en Willem II: het werd de eerste optie. Een groot succes werd echter niet. Trainer John van den Brom deed nauwelijks een beroep op Bergsma, net als opvolger Arne Slot. "Hij zei al snel dat hij me een goede voetballer vond, maar dat hij niet van plan was om me op te stellen. Verdedigend durfde hij het niet met me aan. Ik had te weinig ervaring", aldus de centrale verdediger. "Als ik nu zou moeten kiezen, was ik voor Willem II gegaan. Met de kennis van nu, maar zo werkt het niet. Ik koos toen met honderd procent overtuiging voor AZ."