KNVB: 'Bescheiden ten opzichte van andere sectoren, maar echt hard gestraft'

KNVB: 'Bescheiden ten opzichte van andere sectoren, maar echt hard gestraft'

14-10-2020 10:14
40

Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee van de KNVB heeft begrip voor het kabinetsbesluit, maar hij waarschuwt wel dat amateurverenigingen keihard worden geraakt door de nieuwe maatregelen. Hij rekent op steun van de overheid.

De regering besloot drie weken geleden al dat sportkantines dicht moesten en dat toeschouwers niet langer welkom waren. Nu is ook besloten om de amateurcompetities stil te leggen. "Het is een harde klap", stelt Van der Zee voor de camera van de NOS.

"Sport is altijd wel bescheiden ten opzichte van andere sectoren. Maar wij worden echt hard gestraft", vertelt Van der Zee. "Het is een enorme strop. Per weekend kost dit het amateurvoetbal ongeveer 4 miljoen euro. Wij hebbben nu tussen de 25 en 30 miljoen euro nodig. Dit zorgt voor liquiditeitsproblemen bij zo'n zestig procent van de clubs. Dat baart mij enorm veel zorgen."

Van der Zee rekent op financiële steun. "Dit houden clubs niet lang vol. Er moet vanuit de overheid steun komen." Tegelijkertijd telt de KNVB-directeur ook zijn zegeningen, want de jeugd mag blijven trainen. "Als je kijkt naar de sectoren om ons heen, zoals de horeca die vier weken dicht moet, dan moet je soms bescheiden zijn."