'Als ik hoor hoe we met Götze omgaan, krijg ik plaatsvervangende schaamte'

'Als ik hoor hoe we met Götze omgaan, krijg ik plaatsvervangende schaamte'

03-11-2020 14:28 Laatste update: 15:32
240

Rafael van der Vaart verwacht een zege van Ajax op FC Midtjylland in de Champions League. De 109-voudig international heeft een verleden bij beide clubs en raakte onder de indruk van de nuchtere mentaliteit in Denemarken.

"Als ik hoor hoe we in Nederland met Mario Götze omgaan, dan krijg ik plaats­vervangende schaamte", vertelt Van der Vaart in Het Parool. "Ik heb al honderd­duizend keer gehoord dat hij wereldkampioen is geworden en iedereen wordt gevraagd hoe het is om tegen hem of met hem te spelen. Alsof we Maradona of Messi naar de Eredivisie hebben gehaald. Denen zijn niet zo."

Van der Vaart volgt de Deense competitie niet meer op de voet, maar weet dat Midtjylland er bovenuit steekt. "Uit mijn tijd ken ik nog keeper Jesper Hansen en aanvoerder Erik Sviatchenko. De trainer van toen is er niet meer. Voorin hebben ze met Awer Mabil en Pione Sisto veel snelheid. Daar schuilt gevaar, maar als Ajax het normale niveau haalt, dan winnen ze."

"Ajax is niet meer zo flitsend als twee jaar terug, maar ze houden wel een hoog basisniveau", vervolgt Van der Vaart. "Heel knap als je kijkt wie allemaal zijn vertrokken. Frenkie de Jong en Hakim Ziyech blijven onvervangbaar, maar Antony laat mooie dingen zien. Net als Mohammed Kudus voor zijn blessure."

Van der Vaart noemde Davy Klaassen al een 'type Mark van Bommel'. "Een keer, twee keer raken en hij zit overal bij en tussen. Als Davy iets ­gemener zou zijn, dan was hij echt een Van Bommel. Davy heeft gif, maar is geen boef. Hij heeft een te lieve kop, haha."