Acht conclusies: Europese eliminaties op 'Nederlandse' wijze, PSV heeft toekomst

Acht conclusies: Europese eliminaties op 'Nederlandse' wijze, PSV heeft toekomst

10-12-2020 23:30
34

Het was een slechte avond voor het Nederlandse voetbal. Zowel AZ als Feyenoord vergooide de laatste kans om Europees te overwinteren en dus moeten Ajax en PSV de vaderlandse eer hooghouden na de winterstop. VoetbalPrimeur trekt acht conclusies op basis van twee teleurstellende wedstrijden en een positieve noot uit Eindhoven.

PSV-backs vervullen cruciale rol
Wat moet trainer Roger Schmidt zonder Denzel Dumfries en Philipp Max? Naast het feit dat de vervangers voor de twee vleugelverdedigers niet van het gewenste niveau zijn, wordt in iedere wedstrijd dat de twee wél spelen duidelijk dat zij een sleutelrol vervullen in het systeem van de Duitse oefenmeester. Beiden brengen tomeloze energie en vooral Max beschikt over een uitstekende voorzet, waardoor kansen gecreëerd worden.

'De oude Mo' komt er weer aan
Afgelopen zondag beloofde Mohamed Ihattaren al dat hij op de weg terug is en dat we snel vlagen van zijn exceptionele klasse zouden kunnen zien. De spelmaker hield woord, want tegen Omonia Nicosia speelde hij een prima wedstrijd en bewees hij dat de vorm er weer aan zit te komen. Met een Ihattaren in topvorm heeft PSV er weer een extra wapen bij en dus zal Schmidt hopen dat zijn nog jonge pupil dit door kan zetten.

Een Nederlandse topclub moet winnen bij Rijeka
Kenneth Perez verwoordde het hard, maar wel treffend: "Ze willen een topclub zijn, maar dan is het gewoon een schande dat je zo presteert". HNK Rijeka was de onbeduidende vierde tegenstander in de poule van de Alkmaarders en waar AZ tegen grote ploegen als Napoli en Real Sociedad wél de formule naar succes wist te vinden, lukte dat in Kroatië niet. Een dergelijke nederlaag mag gewoon niet gebeuren, klaar.

Rode kaarten breken AZ weer op
Voor de zesde keer dit seizoen moest er een speler van AZ met rood vertrekken. Jesper Karlsson hief het been net te hoog en de scheidsrechter nam de twijfelachtige beslissing om de Zweed weg te sturen. Hoe onterecht ook, AZ was daarna niet meer in staat om gevaar te stichten en riep de nederlaag zo over zichzelf af. In de Eredivisie pakten de Alkmaarders ook al vijf keer rood en de vier wedstrijden waarin die kaarten vielen werden niet gewonnen.

De nummer zeven van Oostenrijk is beter dan Feyenoord
Net als AZ mag ook Feyenoord zich schamen dat het tegen een bijzonder matige tegenstander een nederlaag lijdt. Wolfsberger AC verloor al vijf keer in de Oostenrijkse competitie en staat daar op plaats zeven, maar was met slim afbraakvoetbal wel te sterk voor de Rotterdammers. Dat is een Nederlandse topclub onwaardig, net als het gegeven dat er al sinds 2014 geen Europese uitwedstrijd meer gewonnen is.

Geen energie in een do-or-die-wedstrijd
Om volgend jaar nog Europees actief te kunnen zijn moest er gewonnen worden van de Oostenrijkse middenmoter, maar dat was aan de spelwijze van Feyenoord niet af te zien. Het leek alsof de ploeg zonder energie aan de wedstrijd begon en was ongekend slordig in de opbouw. Trainer Dick Advocaat blijft zeggen dat het drukke programma geen probleem mag zijn, maar moet hij niet terugkomen op zijn woorden en een anders schema gaan hanteren?

Uitschakeling van AZ en Feyenoord op typische wijze
Het is een terugkerend probleem voor Nederlandse clubs in Europa: op het moment dat het écht moet, loopt het niet. Het gebeurde Ajax woensdag al tegen Atalanta en een dag later waren ook AZ en Feyenoord aan de beurt. Keer op keer blijkt dat het nette positiespel en het balbezit weinig uitmaken wanneer een uitgekookte tegenstander wel op dat ene cruciale moment weet te scoren. 'We' kunnen geen wedstrijd killen en dat breekt de Nederlandse teams weer op.

Kans op bijzondere statistiek verkeken
Voor het eerst sinds negen jaar hadden vier ploegen uit Nederland kunnen overwinteren in de Europese toernooien. Tot voor woensdagavond was er goede hoop dat er in februari een Nederlandse Champions League-ploeg zou zijn en dat er ook nog eens drie vaderlandse teams in de Europa League actief zouden zijn. Donderdagavond om 23.00 uur is de pijnlijke conclusie dat we het met Ajax en PSV op het tweede Europese niveau moeten doen.