Acht conclusies: volwassen AZ, falend PSV-blok en nieuwe uitdager voor Ajax

Acht conclusies: volwassen AZ, falend PSV-blok en nieuwe uitdager voor Ajax

21-03-2021 17:15
75

De strijd om plek twee ligt weer helemaal open. AZ won zondagmiddag met 2-0 van PSV en daardoor staan de beide ploegen, met nog zeven wedstrijden te gaan, allebei op 55 punten. VoetbalPrimeur trekt acht conclusies na een aantrekkelijke topper in het AFAS Stadion.

De uitspraken van Wijndal hebben voorspellende waarde
De linksback van AZ wist het zeker. "Wij worden tweede, want als het goed loopt zijn er weinig ploegen die ons tegen kunnen houden", zo liet hij afgelopen week optekenen in Voetbal International. Wijndals woorden kwamen enkele dagen later uit, hoewel zijn ploeg niet hun beste spel lieten zien. Door de overwinning van AZ komen ze op gelijke hoogte met PSV en in de resterende zeven wedstrijden moeten de Noord-Hollanders bewijzen dat de verdediger het bij het juiste eind had.

PSV en Schmidt blijven last houden van 'toppersyndroom'
Zeven toppers, nul overwinningen. Het zijn de dramatische cijfers voor Roger Schmidt als trainer van PSV. De competitiewedstrijden tegen Ajax, Feyenoord en AZ werden allemaal niet gewonnen en in het bekertoernooi waren de Amsterdammers nogmaals te sterk. De Alkmaarders zullen dat gevoel nog wel kennen van een paar jaar geleden en misschien is het een idee voor PSV om eens te polsen hoe zij daar van af gekomen zijn.

Dumfries en Wijndal zijn klaar voor een Oranje-basisplaats
De wedstrijd tussen AZ en PSV stond ook in het teken van de twee vleugelverdedigers die in beeld zijn om een vaste basisplaats te veroveren bij Oranje. Denzel Dumfries en Owen Wijndal kwamen elkaar veelvuldig tegen op het veld en op kracht won de Eindhovense back de duels, maar op snelheid en intelligentie wist de AZ'er vaak door te breken. Beide spelers waren op hun eigen manier belangrijk voor hun team en bondscoach Frank de Boer zal goedkeurend toegekeken hebben.

AZ kan ook met volwassen voetbal winnen
Het predikaat 'mooiweervoetballers' is niet meer van toepassing op AZ. De normaal gesproken zo frivool voetballende ploeg was in staat om PSV in bedwang te houden en deed dat op basis van een defensieve zekerheid die we niet gewend zijn van de Alkmaarders. Ze speelden ontzettend volwassen en dat juist tegen PSV, het elftal dat meer ervaring herbergt en dit seizoen daar de vruchten van hoopte te plukken.

Het defensieve blok op het Eindhovense middenveld faalt weer
Het wordt bijna een repeterend verhaal: Ibrahim Sangaré en Pablo Rosario zijn defensief gezien een sterk blok op het middenveld van PSV, maar kunnen in opbouwend opzicht helemaal niets bijdragen. Vooral de Ivoriaan grossierde zondagmiddag in het AFAS Stadion in balverlies en we vragen ons steeds vaker af of het geen goed idee is om toch een 'voetballende' middenvelder naast één van de twee sterke jongens neer te zetten. Misschien een optie als Olivier Boscagli weer fit is?

AZ werpt zich op als de 'nieuwe' uitdager van Ajax
Nu de Eindhovenaren wederom punten hebben laten liggen en het kampioenschap voor Ajax wel heel dichtbij komt, kunnen we alvast vooruitblikken op volgend seizoen. Is er één van deze twee ploegen die de Amsterdammers volgend seizoen écht het vuur aan de schenen kan gaan leggen? Als AZ het goede spel vaker weet te complementeren met meer volwassen uitgespeelde wedstrijden en ook de belangrijke spelers binnenboord weet te houden, kunnen de Noord-Hollanders volgend seizoen wel weer eens heel lang mee gaan doen.

Dramatische seizoensstart komt AZ duur te staan
Het is nu allemaal rozengeur en maneschijn voor trainer Pascal Jansen en zijn Alkmaarse formatie. De ploeg staat na de zege op PSV gedeeld tweede, maar wat had er allemaal kunnen gebeuren als die rare seizoensstart van AZ nooit gebeurd was? Tot vier keer toe werd een zekere voorsprong uit handen gegeven en daarmee verdwenen in totaal acht punten als sneeuw voor de zon. Met die punten erbij was het op dit moment een stuk spannender geweest en zou Ajax wellicht nog nerveus geworden zijn.

De strijd om plek twee wordt ongemeen spannend
Ajax wordt echter niet nerveus, want de Ajacieden blijven buiten schot en de strijd zal om plek twee en het ticket voor de voorronde van de Champions League gaan. AZ en PSV hebben nu allebei 55 punten, waarbij de Eindhovenaren wel nog het voordeel van het betere doelsaldo genieten. Ook Vitesse doet nog mee: de Arnhemmers speelden zondag teleurstellend gelijk tegen Willem II (0-0), maar staan nog wel op drie punten van plek twee en hebben nog alle kans om uiteindelijk in de voorronde van het miljardenbal uit te komen.

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)