Waarom het PSV maar niet lukt om topwedstrijden in de Eredivisie te winnen

Waarom het PSV maar niet lukt om topwedstrijden in de Eredivisie te winnen

22-03-2021 07:00
58

De strijd om de tweede plaats in de Eredivisie ligt weer helemaal open na de topper tussen AZ en PSV. In het AFAS Stadion waren de kansen voor de Eindhovenaren en de goals voor de Alkmaarders. Doorslaggevend was een tactische zet van AZ-trainer Pascal Jansen.

Door Evert van Zoelen

AZ anticipeert op drukzetten PSV
AZ begint aan de wedstrijd met Timo Letschert en Bruno Martins Indi als centrale verdedigers. Beide spelers zijn niet erg zeker aan de bal. Vooral Letschert heeft het erg lastig wanneer hij onder druk gezet wordt. PSV probeert hiervan te profiteren door vanuit Martins Indi aan te lopen richting doelman Marco Bizot. Op die manier wordt de passlijn naar Martins Indi afgedekt en wordt de bal richting Letschert gedwongen.


Eran Zahavi zet druk vanuit Martins Indi, richting Bizot. Donyell Malen dekt de binnenkant af om zo de pass naar Letschert uit te lokken. Bron: ESPN.

AZ laat zich echter niet verrassen. De Alkmaarse ploeg begint de opbouw steeds over rechts om dan via Teun Koopmeiners en Fredrik Midtsjo de linkerkant te bereiken. Een slimmigheidje van AZ-trainer Jansen. Wanneer Cody Gakpo doorstapt om druk te zetten op Martins Indi, komt Owen Wijndal aan de binnenkant van het veld op. Hierdoor is hij constant de vrije speler op het middenveld. Na vier minuten levert dat al een goal op.


Gakpo stapt door naar Martins Indi. Bron: ESPN.


Dat leidt ertoe dat Wijndal daarna de vrije speler op het middenveld is en AZ de 1-0 kan maken. Bron: ESPN.

PSV de bal, maar niet de doelpunten
Na de openingstreffer van Jesper Karlosson is het vooral PSV dat het balbezit heeft. AZ plooit terug in een 4-4-1-1 formatie en houdt de ruimtes tussen de linies extreem klein. Het grote nadeel voor AZ is dat het bij balverovering geen aanspeelpunt voorin heeft. PSV-doelman Yvon Mvogo ziet daardoor amper tegenstanders voor zijn neus opduiken.


AZ herovert de bal, maar alle veldspelers staan diep op de eigen helft waardoor het niet onder de druk van PSV uitkomt. Bron: ESPN.

PSV heeft erg veel moeite om door de compacte defensie van AZ heen te spelen. In de eerste helft lukt dit nog - mede door toedoen van AZ zelf - wel enkele keren. De grootste kans is voor Mario Götze, nadat Koopmeiners de bal zomaar inlevert in de eigen zestien. En ook Gakpo kreeg een doelrijpe kans. Het gebrek aan scorend vermogen bij PSV in topwedstrijden komt weer aan de oppervlakte.

De drie punten waar het bij PSV misgaat in balbezit
Ondanks het vele balbezit in grote gedeeltes van de eerste en tweede helft en het aanzienlijke overwicht, lukt het PSV niet om meer kansen te creëren. Hoe kan dat?

Het eerste probleem zit hem in de aanvallende kwaliteiten van de spelers. Door het wegvallen van Olivier Boscagli is PSV zijn beste opbouwer kwijt. Viergever beschikt over een redelijke inspeelpass, maar ook deze wedstrijd weer laten Pablo Rosario, Jordan Teze en Ibrahim Sangaré zien dat ze nog stappen kunnen zetten aan de bal. Het tempo bij PSV is te laag en spelers tussen de linies worden niet ingespeeld.

Götze krijgt tegen AZ de verantwoordelijkheid om deze problemen op te lossen. De Duitser zakt constant uit om de opbouw vorm te geven, maar dit zorgt ervoor dat de Eindhovenaren hoger op het veld weer een speler tekort komen.


Götze zakt steeds uit om het spel te maken. Bron: ESPN.

Het tweede probleem waar PSV tegenaan loopt, is het gebrek aan coördinatie tussen de voorste spelers. Idealiter komt er steeds één speler in de bal en gaat er (minstens) één speler diep. Op die manier dwing je de verdedigers van de tegenpartij steeds tot keuzes. Waar dit in de wedstrijd tegen Feyenoord van vorige week nog een stuk beter ging, was dat zondag niet het geval. Zahavi en Malen bewegen beiden vooral naar de bal toe, waardoor de spelers aan de bal minder opties hebben.


Sangaré is vrij aan de bal, maar geen van de aanvallers van PSV gaat diep. Ideaal zou het zijn als Malen in de ruimte tussen Svensson en Letschert duikt. Wanneer hij dan zelf niet aanspeelbaar is, komt er vaak wel ruimte op links. Bron: ESPN.

Tot slot lukt het vaak niet om een overtal rondom te bal te creëren. AZ weet met zijn compacte organisatie PSV naar de zijkanten te dwingen. Echter, de Eindhovenaren weten daar geen overtal te creeren, waardoor het lastig is om over de zijkant door te voetballen. Daarnaast lukt het PSV ook niet om de verdedigers van AZ naar één kant toe te trekken, waardoor de ruimte daarna aan de andere kant benut kan worden.


PSV heeft geen overtal rondom de bal. Bron: ESPN.

Evert van Zoelen is analist voor het YouTube-kanaal TheNextManager, heeft voor tactiekwebsites- en bladen als Spielverlagerung, TrainersMagazine en Futbol Netradince geschreven en kijkt voor VoetbalPrimeur naar belangrijke wedstrijden.