Jong Oranje ontsnapt in de slotfase en opent EK met gelijkspel

24-03-2021 22:49 Laatste update: 23:28
106

Jong Oranje is het EK in Hongarije begonnen met een teleurstellend resultaat. Tegen de leeftijdgenoten van Roemenië werd met 1-1 gelijkgespeeld.

Bondscoach Erwin van de Looi moest voor de eerste wedstrijd op het EK een aantal puzzelstukken leggen. Zo koos hij voor Kjell Scherpen ten faveure van Justin Bijlow en werd besloten om Sven Botman op de bank te zetten, de verdediger van Lille OSC raakte afgelopen weekend geblesseerd. Voor hem speelde Perr Schuurs.

Jong Oranje bevestigde al snel de status van titelkandidaat en kwam na ruim een kwartier spelen op voorsprong door Schuurs. De Ajax-verdediger kopte een ingestudeerde vrije trap in de hoek en bezorgde zijn ploeg daarmee een droomstart op dit EK. Maar lang kon Jong Oranje niet van die voorsprong genieten. Scherpen was een paar minuten later kansloos bij een perfecte vrije trap van Andrei Ciobanu.

Voetballend was Jong Oranje veruit de betere. De Roemenen waren wel gevaarlijk, maar vooral via standaardsituaties. In de tweede helft had Jong Oranje het een stuk lastiger: Teun Koopmeiners creërde de enige kans van de tweede helft met een hard schot van afstand, waarna Scherpen zijn ploeg behoedde voor een achterstand met een katachtige reflex.

Van de Looi wisselde in de slotfase aanvallend om meteen puntenverlies te voorkomen, maar mag achteraf Scherpen bedanken dat het geen nederlaag werd. De Ajax-doelman voorkwam in de slotfase meerdere tegentreffers van de Roemenen. Zaterdag wacht een ontmoeting met Duitsland, vervolgens is Hongarije de tegenstander.

Opstelling Jong Oranje: Scherpen; Zeefuik, Schuurs, Teze, Bakker; Reis, Koopmeiners, De Wit; Lang, Boadu, Kluivert