Hoopgevende signalen voor voetbalwereld: veilig naar stadion kan wel degelijk

Hoopgevende signalen voor voetbalwereld: veilig naar stadion kan wel degelijk

25-03-2021 12:30 Laatste update: 12:35
29

Niet naar een voetbalwedstrijd van je favoriete club mogen, omdat de kans op een coronabesmetting te groot is: de onderzoeken van Fieldlabs lijken aan te tonen dat het risico meevalt. Het bezoeken van een evenement is niet per se risicovoller is dan wanneer iemand één bezoeker per dag thuis ontvangt.

"Eén van de belangrijkste lessen is dat het aantal contacten, in elk geval tijdens voetbalwedstrijden en theatervoorstellingen, lager ligt dan de meeste mensen zullen vermoeden", vertelt hoofdonderzoeker Andreas Voss aan de Volkskrant.

"Hoeveel het er precies zijn, willen wij als onderzoekers eerst aan de betrokken bewindspersonen vertellen, maar het zijn er niet veel. Je ziet dat vooral de binnenkomst, het weggaan en de pauze riskante momenten zijn. Het maakt ook uit of mensen tijdens de pauze aan de bar iets bestellen of dat ze een zelf meegebrachte lunch eten op hun stoel", aldus Voss.

Tot nu toe vonden er acht fieldlab-evenementen plaats. De bezoekers moesten zich van tevoren laten testen en mochten alleen bij een negatieve test het evenement bezoeken. Hoewel de resultaten positief lijken te zijn is Voss terughoudend. "Volgens mij is het niet nodig honderd evenementen te houden. Het moet gaan om het beantwoorden van heel duidelijke onderzoeksvragen. In dit stadium vind ik dat we ons vooral moeten bezighouden met verdieping en opschaling."

De verwachting is dat evenementen pas na de lockdown weer bezocht kunnen worden. De vraag blijft volgens Voss echter: "Als het op zo’n manier veilig is met 250 bezoekers, geldt dat dan ook bij 1000?"