Kritiek aan adres Van Hooijdonk na opmerkingen over Frappart: 'Echt niet oké'

Kritiek aan adres Van Hooijdonk na opmerkingen over Frappart: 'Echt niet oké'

28-03-2021 09:31
156

De wedstrijd tussen Nederland en Letland stond zaterdagavond onder leiding van de Franse Stéphanie Frappart. Het was de eerste keer dat het Nederlands elftal gefloten werd door een vrouwelijke scheidsrechter. Na afloop ging het vooral over de opmerkingen van analist Pierre van Hooijdonk vóór de wedstrijd.

Van Hooijdonk gaf aan tafel bij de NOS aan dat hij de aanstelling van Frappart opvallend vond. "Ik vind het wel een dingetje. Een vrouw in de mannensport, dat is de discussie niet. Ik bekritiseer vaak scheidsrechters in de Nederlandse competitie, waarvan ik zeg: je hebt nooit op niveau gespeeld. Als je dat wel hebt gedaan, denk ik dat je bepaalde situaties beter kan herkennen. Uiteindelijk moet je zelf gevoetbald hebben om het sneller te begrijpen."

De uitspraken kwamen Van Hooijdonk op de nodige kritiek te staan. Zo reageerde Merel van Dongen, speelster van Atlético Madrid, op Twitter. 'Pierre was commentator bij het EK 2017 vrouwenvoetbal en notabene ambassadeur van het toernooi. Zonder daarvoor eerst lange tijd op hoog niveau in de vrouwencompetitie te hebben gevoetbald. Vreemd eigenlijk', slingert Van Dongen de wereld in.

Ook vanuit de Tweede Kamer was er kritiek aan het adres van Van Hooijdonk. Lisa Westerveld, lid van GroenLinks, reageert. 'Echt niet oké hoe in de voorbeschouwing de deskundigheid van scheidsrechter Stéphanie Frappart in twijfel werd getrokken omdat ze vrouw is. Zo lang vrouwen zich altijd extra moeten bewijzen is er nog een lange weg te gaan in het voetbal', schrijft ze.

Annemarie Postma, journalist van onder meer Het Parool, wijst ook naar het EK van 2017. 'Van Hooijdonk heeft destijds z'n vakken lopen vullen en valt nu door de mand met zijn ouderwetse opvattingen. Niemand ook die 'm tegenspreekt. Dat stemt nog het meest verdrietig.'