Jong Oranje op rapport: sprankelend voetbal, veel goals en een dominante Gakpo

30-03-2021 19:49 Laatste update: 20:02
50

Jong Oranje heeft dankzij een 6-1 overwinning op Jong Hongarije (en een gunstige uitslag elders) de kwartfinale van het EK onder 21 bereikt. Voor het eerst dit toernooi speelde de ploeg van bondscoach Erwin van de Looi een prima wedstrijd en dat uit zich ook in de cijfers van VoetbalPrimeur.

Kjell Scherpen – 6.5: in de eerste helft was de Drent oplettend toen er tot twee maal toe een Hongaarse aanvaller op hem afgestormd kwam. Vervolgens bleef de Ajacied lang uit de problemen, tot er een dubieuze strafschop werd gegeven en hij moest vissen. Dat had hij niet verdiend.

Jordan Teze – 6.5: de commentator van dienst bleef maar vertellen dat de PSV'er 'duidelijk geen rechtsback is', maar dat is hij natuurlijk lang wel geweest bij PSV. Als rechtervleugelverdediger weet Teze wat zijn opdracht is: opstomen waar kan en voorzetten geven als nodig. Dat ging best prima.

Perr Schuurs – 7: krijgt veel kritiek wanneer hij in het Ajax-shirt speelt. In Jong Oranje gaat het hem echter een stuk beter af, want ook tegen de leeftijdsgenoten uit Hongarije was hij een baken van rust achterin. Het helpt natuurlijk wel als je een beer als Botman naast je hebt staan.

Sven Botman – 7: de Hongaarse spits zal zich zo nu en dan afgevraagd hebben waar hij in godsnaam aan begon. De kracht van de linkspoot, actief bij het Franse Lille OSC, was hem duidelijk teveel. Volgens de scheidsrechter veroorzaakte Botman een strafschop, maar dat zette hij later ook weer recht door een goede kopgoal te maken.

Mitchel Bakker – 6: qua werklust één van de uitblinkers bij Jong Oranje, maar qua effectiviteit en rendement juist één van de minsten. De PSG-back wisselt energieke rushes af met onbegrijpelijke voorzetten en moet echt aan zijn overzicht werken. Zijn wissel in de rust viel te billijken.

Abdou Harroui – 6.5: bij Sparta zien we 'Appie' wat meer in een aanvallende rol en dan krijgt hij vaker de kans om uit te blinken. In het talententeam van bondscoach Erwin van de Looi is hij een dienende speler en ook dat gaat hem prima af. Hij speelde een belangrijke rol in het druk zetten.

Ferdi Kadioglu – 7: sinds de aanvallende middenvelder bij Fenerbahçe tekende, zijn we hem een beetje uit het oog verloren. Tegen Jong Hongarije liet de voormalig NEC'er weer eens zien wat hij in zijn mars heeft en dat is heel wat. Een puike vervanger voor Noa Lang.

Dani de Wit – 7.5: met afstand de speler die het vaakst in het strafschopgebied van de tegenstander opdook. Als captain van de oranjehemden klapte hij er bovenop, zweepte hij zijn teamgenoten meermaals op en pakte hij vlak voor rust een verdiende goal mee. Hij had wel nog vaker kunnen scoren.

Cody Gakpo – 8.5: waar De Wit de speler was die het meest in gevaarlijke posities opdook, was Gakpo degene die bijna al het Nederlandse gevaar creëerde. De Eindhovenaar was niet te houden voor zijn directe bewaker, scoorde twee keer en lijkt zijn blessure definitief achter zich te hebben gelaten. Is hij klaar voor het 'grote' Oranje?

Justin Kluivert – 6.5: niet zo creatief en dominant als Gakpo, maar ook Kluivert droeg meermaals zijn steentje bij aan een gevaarlijke Oranje-aanval. Helaas maakte hij soms nét de verkeerde keuze, waardoor een grote kans verkeken was. In de rust bleef hij in de kleedkamer achter.

Myron Boadu – 5.5: de roep om een echte spits in het elftal was groot na de 1-1 tegen Jong Duitsland, maar Boadu kon eigenlijk nooit laten zien waarom dat eigenlijk zo was. Oké, hij benutte een strafschop, maar toen kwamen we er eigenlijk pas achter dat hij ook meespeelde.

Invallers

Brian Brobbey – 6: viel na 46 minuten in voor Justin Kluivert. Analisten Theo Janssen en Ibrahim Afellay vonden dat de sterke spits meer kansen moest krijgen en de bondscoach gaf ze hun zin, maar het duurde tot de slotfase voor hij zich echt kon laten gelden. Hij schoof de zesde goal in het netje en kwam verder niet echt in het stuk voor.

Deyovaisio Zeefuik – 6.5: viel na 46 minuten in voor Jordan Teze. Waarschijnlijk hoopte Van de Looi dat de voormalig Groninger wat meer aanvallende impulsen kon brengen, maar heel veel verschil met de eerste helft was er eigenlijk niet te zien. Zeefuik deed het prima, niets bijzonders.

Tyrell Malacia – 6.5: viel na 46 minuten in voor Mitchel Bakker. Hij denderde er minder vaak overheen op de linkerkant dan zijn concurrent en toch maakte de Feyenoorder een betere indruk. Dat kwam door zijn passing, die zuiverder was en rustiger oogde.

Javairô Dilrosun - x: viel na 81 minuten in voor Cody Gakpo en speelde te kort voor een beoordeling.

Jurgen Ekkelenkamp – x: viel na 81 minuten in voor Ferdi Kadioglu en speelde te kort voor een beoordeling.

Coach

Erwin van de Looi – 7: de afgelopen dagen was er veel te doen om het systeem en de keuzes van de bondscoach van Jong Oranje. De formatie die de keuzeheer het veld instuurde tegen de Hongaren, deed echter wat van ze verwacht werd en lieten bij vlagen uitstekend voetbal zien. Een pluim voor Van de Looi!