Suárez haalt gram op Bartomeu en Koeman: 'Maar Barcelona heeft geen spijt'

Suárez haalt gram op Bartomeu en Koeman: 'Maar Barcelona heeft geen spijt'

28-05-2021 10:00
33

Luis Suárez had een levensgroot aandeel in de landstitel van Atlético Madrid in Spanje. De Uruguayaan gaf zijn oude club FC Barcelona én trainer Ronald Koeman vervolgens een trap na, maar spijt van zijn vertrek hebben ze niet in Camp Nou. Dat denkt Juan Manuel Díaz, verslaggever van Diario Sport.

Suárez was in 32 optredens in de Primera División goed voor 21 goals en 3 assists. Hij maakte afgelopen weekeinde de winnende in de kampioenswedstrijd tegen Real Valladolid. "Natuurlijk, Luis Suárez is bepalend geweest voor het succes van Atlético", beaamt Díaz in gesprek met VoetbalPrimeur. "Het team had het moeilijk in de competitie toen de Uruguayaan stopte met scoren, en tijdens de ontknoping maakte hij weer de beslissende goals. Suárez is ontzettend competitief en zijn winnaarsgeest en zelfvertrouwen sloegen over op de ploeg van Diego Simeone. Hij is een idool geworden voor de Atlético-fans."

De titel met Los Rojiblancos voelde ogenschijnlijk als de ultieme wraak voor Suárez, die afgelopen zomer werd afgedankt door Barça. Dat zat hem duidelijk nog dwars. De 34-jarige oud-Ajacied richtte zijn pijlen op ex-voorzitter Josep Maria Bartomeu én Koeman. De Nederlander werd verweten weinig persoonlijkheid te hebben, terwijl Bartomeu volgens Suárez niet eens de moeite nam om hem persoonlijk in te lichten.

"Bartomeu en het bestuur oordeelden dat de cyclus van Suárez bij Barça was afgelopen, vanwege zijn leeftijd, zijn hoge salaris en ze vreesden dat hij een destabiliserende factor in de selectie zou kunnen zijn. Koeman accepteerde dat en bracht het nieuws over aan Suárez", legt Díaz de gang van zaken uit. "Ik denk ook niet dat Koeman hem wilde behouden. Hij accepteerde de beslissing om verschillende redenen, maar gaf wel meteen aan dat hij op Suárez zou rekenen mocht hij toch blijven."

De verslaggever van Diario Sport, die de club als sinds 1995 volgt, denkt niet dat Barcelona een verkeerde beslissing heeft genomen. "Ik denk niet dat Barça spijt heeft van het vertrek van Suárez, maar wel van de manier waarop het is gegaan. De Uruguayaan vertrok woedend, na jaren uitstekend te hebben gepresteerd. Hij versterkte ook nog eens een directe concurrent én zorgde voor de beslissing in de titelstrijd." Díaz benadrukt tegelijkertijd dat voor Suárez geen plaats meer was bij de Catalanen. "Ik denk niet dat ze een fout hebben gemaakt door hem te laten gaan. De fout was dat ze geen waardige vervanger hebben aangetrokken", legt hij uit. "Maar het was door de financiële middelen ook niet mogelijk om een grote aankoop te doen."

Het probleem voor Barça lijkt ook niet alleen voorin te liggen. De Catalanen scoorden 85 keer in La Liga, veel meer dan Atlético (67) en Real Madrid (67). Wel kreeg de equipe van Koeman beduidend meer tegendoelpunten dan de rivalen. Een pressingmachine is Barça ook al enige tijd niet meer. "In het hedendaagse voetbal is het niet genoeg om technisch briljant te zijn, omdat er veel gevraagd wordt op tactisch en fysiek niveau", vertelt Díaz. Een team waarin zowel Lionel Messi als Suárez ontheven wordt van defensieve taken, is simpelweg niet realistisch. "Messi is een apart geval, vanwege zijn enorme talent. Maar je kunt niet met acht spelers van 32 tot 34 jaar beginnen. Barça moest de selectie vernieuwen, dat heeft dit seizoen aangetoond."

Barcelona lijkt zich onder meer te gaan versterken met Eric García, Georginio Wijnaldum, Memphis Depay en Sergio Agüero. De komst van de alweer 32-jarige Argentijn toont de spagaat waarin de Catalanen zitten. De ploeg moet verjongen, maar heeft behoefte aan een pure goalgetter, ziet Díaz. "Barça haalt Agüero, omdat ze iemand nodig hebben die een goede connectie heeft met Messi en net als Suárez 20 tot 30 goals kan maken." Een transfer van de jongere topschutter Erling Haaland lijkt niet realistisch op dit moment. "Zoals ik al zei: Barça heeft geen geld voor grote aankopen en Agüero is transfervrij."

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)