De Ligt schrikt van ophef na dagje bij oma: 'Het was geen doordachte mening'

De Ligt schrikt van ophef na dagje bij oma: 'Het was geen doordachte mening'

31-05-2021 07:06 Laatste update: 13:01
254

Matthijs de Ligt is geschrokken van de commotie die ontstond na zijn uitspraken over vaccineren tegen het coronavirus. De verdediger van Juventus liet vorige week de kans lopen om zich te laten prikken in Zeist.

"Ik heb geen vaccinatie genomen, want het is niet verplicht. Ik vind ook dat je baas moet zijn over je eigen lichaam. Zo lang het niet verplicht is, moet je zelf de keuze kunnen maken om het wel of niet te doen. Die keuze heb ik gemaakt", zei De Ligt tegen ESPN. Een dag later kwam hij terug op die uitspraak. 'Ik was misschien niet helemaal duidelijk in het vorige interview. Om duidelijkheid te geven: ik ben absoluut voor coronavaccinatie en zal zo snel als het kan een prik nemen.'

De Ligt schrok van alle ophef, vertelt hij in de maandageditie van Trouw. "Ik zag het interview (bij ESPN, red.) terug. Het was geen doordachte mening", geeft de 21-jarige verdediger ruiterlijk toe. "Wij als spelers konden ons woensdag in Zeist allemaal laten vaccineren, maar ik was niet in de buurt. Ik was die dag bij familie, bij mijn oma in Heeze. Ik wilde gewoon wachten met vaccineren tot mijn leeftijd aan de beurt was."

De Ligt liet aanvankelijk weten dat hij geen vaccin wilde. "Ik had er eigenlijk nog niet zo over nagedacht", zegt hij nu. "Je leeft als voetballer toch altijd in een bubbel. Ik was nog niet klaar om erover te beslissen. Vervolgens werden mijn woorden flink opgeblazen. Dat snap ik, want er is een discussie gaande. Daarom vond ik het goed om via een tweet later mijn echte mening te geven."

Hier en daar werd aangenomen dat De Ligt is gecorrigeerd door zijn vader, die apotheker is. Dat blijkt echter niet te kloppen. "Ja, maar met hem heb ik het er niet over gehad. Ik weet nu: je neemt het vaccin niet alleen voor jezelf, je doet het ook voor de mensen om je heen. Daarom wil ik het ook graag zodat we weer meer vrijheid in ons leven krijgen. En ik moet er niet aan denken dat ik voor een hele belangrijke wedstrijd van het Nederlands elftal ineens corona krijg."