Verheijen: 'Overbelasting echt gevaar bij Oranje, door onderbelasting bij clubs'

Verheijen: 'Overbelasting echt gevaar bij Oranje, door onderbelasting bij clubs'

Gepubliceerd: dinsdag 15 juni 2021 om 07:31di 15-06-2021 om 07:31

De bekende inspanningsfysioloog Raymond Verheijen is enigszins bezorgd na de EK-ouverture van Oranje tegen Oekraïne. Hij vraagt zich af of sommige internationals in fysiek opzicht wel klaar zijn voor het eindtoernooi.

Verheijen haalt in gesprek met De Telegraaf Patrick van Aanholt en Daley Blind aan. De dertigjarige Bosschenaar had sinds eind april slechts twee minuten gespeeld bij zijn club Crystal Palace, maar kreeg tegen Oekraïne opeens de voorkeur boven Owen Wijndal. Blind leek een streep te moeten zetten door het EK nadat hij eind maart geblesseerd raakte tegen Gibraltar, maar is nét voor de start van het toernooi hersteld. Beiden moesten na een uur gewisseld worden tegen Oekraïne. "Overbelasting is op dit moment echt een gevaar bij Oranje. En dat komt door onderbelasting van sommige spelers bij hun clubs."

Verheijen zou het dan ook niet verstandig vinden om Van Aanholt in de volgende wedstrijd tegen Oostenrijk meteen negentig minuten te laten spelen. "Dan komt hij tijdens het toernooi in de problemen, omdat hij langzaam herstelt." Bondscoach Frank de Boer heeft drie mogelijke vervangers in zijn selectie: Wijndal, Blind én Nathan Aké, al heeft laatstgenoemde ook niet veel gespeeld bij Manchester City. "Drie internationals met weinig speelminuten oproepen, die op (vrijwel) dezelfde positie spelen, vergroot de kans op negatieve bijeffecten", aldus Verheijen.

De inspanningsfysioloog vindt wél dat De Boer verstandig is omgegaan met het klaarstomen van Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum. De twee steunpilaren gingen in het oefenduel met Schotland na een half uur naar de kant, kregen tegen Georgië ruim één uur speeltijd en maakten tijdens de eerste EK-wedstrijd de negentig minuten vol. "Het is voor mij een teken dat er individuele periodisering plaatsheeft in de teamperiodisering. Vanaf de buitenkant lijkt het erop dat er met allerlei spelers rekening wordt gehouden", doelt hij op de vroege dubbele wissel tegen de Schotten. "Dat is voor de buitenwacht misschien raar, maar écht goed."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Stelling: De Boer moet Blind en Van Aanholt sparen tegen Oostenrijk

Ja
28%
Alleen Blind
18%
Alleen Van Aanholt
13%
Nee
41%
(672 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws