UEFA bevestigt: Kuipers mag afscheid nemen als arbiter van de EK-finale

UEFA bevestigt: Kuipers mag afscheid nemen als arbiter van de EK-finale

08-07-2021 17:18 Laatste update: 17:43
74

Björn Kuipers fluit de EK-finale tussen Italië en Engeland. Dat heeft de UEFA bekend gemaakt. Daardoor sluit de arbiter uit Oldenzaal zijn internationale loopbaan met een klapper af.

Het was al langer de verwachting dat Kuipers de finale zou krijgen, maar daags na de tweede halve finale heeft de Europese voetbalbond het nieuws bevestigd. Hij zal zoals te doen gebruikelijk ondersteund worden door Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Vierde man is de Spanjaard Carlos del Cerro Grande, terwijl Bastian Dankert gaat fungeren als VAR. 

Pol van Boekel is ook van de partij, maar dan wel als assistent-VAR. Normaal gesproken zou de Limburger als videoscheidsrechter fungeren bij elke wedstrijd van Kuipers of Danny Makkelie, maar voor de finale heeft Dankert de voorkeur gekregen. Wellicht heeft de twijfelachtige penalty die Engeland woensdagavond te nemen kreeg tegen Denemarken, waar Van Boekel niet ingreep, daar mee te maken.

Kuipers is de eerste Nederlandse scheidsrechter die een finale van een groot toernooi mag fluiten. De arbiter uit Oldenzaal zal na het toernooi waarschijnlijk afscheid nemen, omdat hij in 2019 aangaf dat het EK zijn laatste kunstje zal zijn als internationaal scheidsrechter. De finale op Wembley kan dus een fantastisch sluitstuk op een fraaie loopbaan worden.