Het nieuwe Ajax mét Berghuis: keuzes te over voor Erik ten Hag

Het nieuwe Ajax mét Berghuis: keuzes te over voor Erik ten Hag

12-07-2021 15:00 Laatste update: 13-07-2021 11:00
146

Het is rond: Steven Berghuis maakt de overstap naar Ajax, zo meldde De Telegraaf maandagochtend. Daarmee krijgt trainer Erik ten Hag nog meer mogelijkheden. De selectie van de Amsterdammers barst bijna uit zijn voegen. VoetbalPrimeur schetst de vele mogelijkheden.

Ajax kroonde zich met een straatlengte voorsprong tot kampioen van Nederland, maar Ten Hag waarschuwde al dat de concurrentie – in de vorm van met name PSV – niet stilzit. Bovendien wil Ajax net als ieder jaar hoge ogen gooien in Europa. Voor directeur voetbalzaken Marc Overmars het signaal om Berghuis bij aartsrivaal Feyenoord weg te plukken, terwijl Nordsjaelland-dribbelaar Kamaldeen Sulemana ook nog altijd wordt begeerd.

Toekomst Tagliafico onzeker
Ajax versterkte zich eerder al met doelmannen Remko Pasveer en Jay Gorter. Zij sluiten in de pikorde aan achter Maarten Stekelenburg, nu Andre Onana en Kjell Scherpen op weg zijn naar de uitgang. Ook in de defensie heeft Ajax weinig reden tot klagen. Spelers als Jurriën Timber en Devyne Rensch beleefden afgelopen seizoen hun doorbraak, terwijl Noussair Mazraoui terugkeert van een blessure en het afwachten is of Nicolás Tagliafico nog vertrekt. Ook Perr Schuurs gaat opnieuw voor zijn kans.

Wie moet wijken voor Blind?
De rol van Daley Blind wordt een interessante in de Johan Cruijff Arena. De Oranje-international is een zekerheidje, maar Ten Hag kan op de positie links centraal achterin eigenlijk ook niet meer om Lisandro Martínez heen. De veelzijdige Blind kan achterin en op het middenveld in meerdere rollen uit de voeten. Zo is het de vraag of Ten Hag vasthoudt aan noeste werker Edson Álvarez of misschien wel voor veel voetbal kiest met Blind en Ryan Gravenberch. Ook Mohammed Kudus solliciteert naar een basisplaats en daarnaast klopt talent Kenneth Taylor op de deur.

Op nummer tien is Davy Klaassen onomstreden onder Ten Hag. Daarachter leken Jurgen Ekkelenkamp, Viktor Jensen en Zakaria Labyad eieren voor hun geld te kiezen, maar zij zijn gewoon met Ajax aan de voorbereiding begonnen. De zesvoudig Marokkaans international rekent zelfs op een langer verblijf in de hoofdstad. De rol als stand-in van Klaassen en Kudus als aanvallende middenvelder lijkt in dat geval het hoogst haalbare. Labyad speelde vorig seizoen weleens als valse spits of buitenspeler, maar daar is de concurrentie zo mogelijk nog groter.

Berghuis vs. Antony
Ajax nam al afscheid van Brian Brobbey en Lassina Traoré en rekent ook op een transfer van David Neres, maar de keuzemogelijkheden blijven onverminderd groot voor Ten Hag. Berghuis mag met Antony gaan uitmaken wie de rechtsbuiten wordt. Dusan Tadic is onomstreden op links, maar hij kan eventueel ook in de spits uit de voeten. Dat moet dan weer voldoende perspectief bieden voor Kamaldeen Sulemana om in te gaan op de Amsterdamse avances.

Danilo of aankoop
Voor die spitspositie kocht Ajax in januari overigens al Sébastien Haller voor de lieve som van 22,5 miljoen. Danilo is op dit moment de andere pure spits in de selectie. Hij gaf zijn visitekaartje af met een fraaie goal in het oefenduel met SC Paderborn. De Braziliaan, van wie niet zeker is dat hij blijft, kreeg na afloop een pluim van Ten Hag, zoals ook de 'soms onnavolgbare' Christian Rasmussen lof ontving. De coach zei het al: ieder jaar staat er een talent op. Wordt dat dit jaar de Deen, krijgt Danilo de kans of haalt Ajax nog een spits?

Ten Hag heeft hoe dan ook voldoende opties in de jacht op titelprolongatie. Daarin is een rol weggelegd voor Berghuis, en misschien ook wel voor 'target' Sulemana. Daarnaast is het vooral zaak om de spelers die buiten de boot vallen te verhuren of verkopen: Lisandro Magallán, Ekkelenkamp, Jensen en wellicht Sean Klaiber, Labyad en Danilo, afhankelijk van de transferactiviteit.

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)