Van Gaal maakt uitzondering: 'Ik heb hem toch geselecteerd, niet des Van Gaals'

Van Gaal maakt uitzondering: 'Ik heb hem toch geselecteerd, niet des Van Gaals'

17-08-2021 15:35
67

Louis van Gaal weet dat zijn derde Oranje-klus niet gemakkelijk wordt. De nieuwe bondscoach legt het uit aan de hand van de fitheid van zijn spelers.

Van Gaal is naar eigen zeggen 'allang' begonnen. "Ik heb zeker vijf spelers gesproken", laat hij weten op zijn eerste persconferentie in Zeist. "Als uitgangspunt heb ik de selectielijst van Frank de Boer gebruikt, want we hebben geen tijd gehad om te scouten."

Liefst acht EK-gangers ontbreken in de voorselectie van Oranje voor de cruciale WK-kwalificatieduels met Noorwegen, Montenegro en Turkije. "In deze periode moeten we uitgaan van fitte spelers. Dat beperkt de groep. Nu hebben we maar 25 spelers geselecteerd, waar er ook nog wat geblesseerd van kunnen raken. Maar ik wil fitte spelers, want we moeten direct presteren. Dat kan niet met spelers die geen negentig minuten hebben gespeeld. In de hele selectie zit één speler die nog geen volle wedstrijd heeft gespeeld", doelt Van Gaal op Donyell Malen.

Voor de nieuwe spits van Borussia Dortmund maakte Van Gaal een uitzondering. "Malen heeft twintig minuten en veertig minuten gespeeld en that's it. Ik heb hem toch geselecteerd en dat is niet des Van Gaals. Maar er moet toch iemand een doelpunt maken."