Haller wint meer duels, tandem Mazraoui-Antony: vier verbeteringen bij Ajax

Haller wint meer duels, tandem Mazraoui-Antony: vier verbeteringen bij Ajax

30-08-2021 08:00 Laatste update: 29-08-2021 18:59
68

Ajax heeft zondag met grote cijfers weten te winnen van Vitesse, terwijl de Amsterdammers zeven dagen eerder nog moeizaam gelijkspeelden tegen FC Twente. VoetbalPrimeur benoemt in vogelvlucht vier aspecten die in eigen huis beter zijn gegaan dan in de Grolsch Veste.

Tekst: Evert van Zoelen

Wedden

Meer odds

1. Onder de druk uitspelen
Ajax heeft grof gezegd twee manieren om op te bouwen. De ploeg probeert een overtal achterin te creëren en dat uit te spelen, om op die manier naar voren te kunnen gaan. Lukt dat niet, dan zoekt de ploeg met een lange bal spits Sébastien Haller, om van daaruit door te voetballen.

Tegen FC Twente lukte het de ploeg van Erik ten Hag niet om het overtal uit te spelen wanneer dat eenmaal gecreëerd was. Doelman Maarten Stekelenburg was huiverig om spelers tussen de linies in te spelen en Ajax wist de vrije man niet te vinden. Dit leidde ertoe dat Ajax vrij snel de lange bal moest spelen, waardoor Twente makkelijker in de duels kon komen.


Stekelenburg durft Lisandro Martínez niet in te spelen en kiest voor de lange bal tegen FC Twente. Bron: ESPN.


Daley Blind zou de bal meteen kunnen laten vallen op Martínez. De bal van Stekelenburg is echter niet optimaal ingespeeld waardoor Blind de bal terug naar zijn doelman moet kaatsen. Bron: ESPN.

Tegen Vitesse gaat dit een stuk beter voor Ajax. De ploeg weet achterin het overtal gemakkelijker uit te spelen, waardoor de Amsterdammers vaker op een gecontroleerde manier de helft van Vitesse weten te bereiken.


Ajax heeft een overtal - vier tegen drie - en weet met een strakke pass op Ryan Gravenberch onder de druk van Vitesse uit te komen. Bron: ESPN.

2. Juiste moment kiezen om diep te spelen
Als Ajax eenmaal een vrije speler aan de bal gecreëerd heeft, is het tijd voor de volgende stap: dan moet het juiste moment gekozen worden om de bal vooruit te spelen.

Tegen Twente waren dit soort passes vaak onzuiver. Óf de pass werd te vroeg gegeven op iemand die eigenlijk niet vrij stond óf een speler van Ajax kwam vrij tussen de linies en de pass werd dan weer niet gegeven. Beide factoren zorgden ervoor dat het spel van de Amsterdammers vrij stroperig werd.


De verdediging van Twente is uit elkaar gespeeld en het centrale duo staat één op één met Haller en Davy Klaassen, met veel ruimte in hun rug. De bal wordt echter niet gespeeld. Bron: ESPN.


Martínez speelt de bal diep op Haller, maar die wordt omringd door drie verdedigers. Het spel verleggen naar links was wellicht een betere optie geweest. Bron: ESPN.

Tegen Vitesse herkent Ajax deze situaties een stuk beter. De verdedigers durven vaker een speler tussen de linies in te spelen, loopacties in de ruimte achter de verdediging worden beter op waarde geschat. Een goed voorbeeld hiervan is de 4-0, uiteindelijk op naam gezet van Vitesse-verdediger Tomás Hájek, waarbij Haller diep gaat en meteen bediend wordt door Blind.


Haller gaat diep, waarna hij meteen de bal ontvangt van Blind. Bron: ESPN

3. Haller wint meer duels
Haller speelde in Enschede geen denderende wedstrijd. De spits van Ajax verloor veel duels en was niet in staat om de bal vast te houden en te combineren met zijn teamgenoten. Dit probleem werd uitvergroot doordat Ajax niet in staat was om achterin zijn overtal uit te spelen. Hierdoor moest de spits het vooral doen met lange ballen.

Tegen Vitesse speelt Haller zeker niet de sterren van de hemel, maar toont hij zich een stuk degelijker dan tegen FC Twente. De spits is vaak goed aanspeelbaar en weet geregeld de bal vast te houden, zodat zijn teamgenoten kunnen bijsluiten en door kunnen combineren.

Zo gaat Vitesse tijdens het druk zetten één op één achterin staan. Stekelenburg kiest dan vaak voor de lange bal richting de Ivoriaans international, die een aantal keer wél goed weet te verlengen.


Haller wint het kopduel nadat Vitesse hoog druk zet en achterin één op één gaat staan. Bron: ESPN.


Daardoor kan Gravenberch zes seconden later bijna de 2-0 maken. Bron: ESPN.

4. Tandem Mazraoui-Berghuis versus tandem Mazraoui-Antony
Het was de meest besproken wissel voorafgaand aan Ajax-Vitesse: Steven Berghuis moest plaatsmaken voor Antony. Waar de samenwerking tussen Berghuis en Noussair Mazraoui tegen Twente vrij stroef verliep, hebben Mazroui en Antony slechts vijf minuten nodig om aan te tonen dat ze elkaar goed kunnen vinden. Na een goede combinatie op rechts weet de Braziliaan de score te openen. Vergelijk dat met de stroperige combinaties op de rechterflank in de Grolsch Veste: je komt tot de conclusie dat het voor Berghuis nog een hele kluif gaat worden om zijn basisplek als rechtsbuiten te heroveren.


De samenwerking tussen Berghuis en Mazraoui verloopt nog niet optimaal tegen Twente. Zo gaan de combinaties in dit soort situaties geregeld mis. Bron: ESPN.


Mazraoui weet tegen Vitesse met een hakje Antony te bereiken, waarna de Braziliaan meteen de 1-0 tegen de touwen schiet. Bron: ESPN.