De opties voor Barcelona: zeven kandidaten die Koeman kunnen opvolgen

De opties voor Barcelona: zeven kandidaten die Koeman kunnen opvolgen

Gepubliceerd: donderdag 28 oktober 2021 om 09:30do 28-10-2021 om 09:30

Het hoge woord is eruit: Ronald Koeman is geen trainer meer van FC Barcelona. De kans lijkt groot dat Sergi Barjuan, trainer van Barça B, nu voor de leeuwen wordt gegooid, maar wie moet de Nederlander definitief opvolgen in Camp Nou? VoetbalPrimeur bespreekt de opties.

De topkandidaten
Roberto Martínez (België)
Martínez is al sinds de zomer van 2016 de bondscoach van België. Hoewel hij de Gouden Generatie niet naar een prijs loodste, staat hij er goed op. De 48-jarige trainer laat de Rode Duivels – en eerder ook Everton – aantrekkelijk voetbal spelen. Hij is bovendien een Catalaan en bevriend met Jordi Cruijff, adviseur van Joan Laporta. De preses zou zelf ook een voorkeur hebben voor Martínez.

Wat in het nadeel van Martínez spreekt, is zijn commitment aan de Belgische voetbalbond. De Belgen willen hem het liefst zelfs tot en met het WK in Qatar behouden.

Xavi (Al-Sadd)
Ook Xavi wordt veelvuldig getipt als opvolger van Koeman. De clubicoon werd al twee keer benaderd door Barça. "Bij de vorige twee aanbiedingen die ik van de club kreeg, was ik er nog niet klaar voor. Nu voelt dat wel zo", liet hij in juni optekenen. Xavi kan het Qatarese Al-Sadd door een clausule 'praktisch gratis' verruilen voor de Catalanen. Een groot deel van het Barça-bestuur ziet hem dolgraag terugkeren.

Xavi ontbeert ervaring, maar hij kent de club als geen ander. De voormalig middenvelder doorliep La Masía en kreeg de speelstijl van Barça met de paplepel ingegoten. Bovendien zal hij – als één van de weinigen – echt de tijd en het krediet krijgen om een jong, nieuw elftal op te bouwen.

Dark Horses
Erik ten Hag (Ajax)
Ten Hag oogstte alom bewondering door Ajax in het seizoen 2018/2019 naar de halve finale van de Champions League te loodsen. De 51-jarige Tukker blijkt een ware prijzenpakker in Amsterdam, met twee landstitels, twee bekers en een Johan Cruijff Schaal in de pocket. Niemand minder dan clublegende Pep Guardiola zou zich achter zijn kandidatuur bij Barça hebben geschaard, klinkt het in het Catalaanse geruchtencircuit. De twee kennen elkaar van hun gezamenlijke periode bij Bayern München.

Ten Hag is een erkend tacticus en begint na de Champions League-zege van Ajax op Borussia Dortmund (4-0) ook de allure te krijgen van een echte toptrainer. Maar houdt hij zich staande als de Catalaanse storm oplaait? De Spaanse media ontzien zelfs Koeman, in 1992 de held van Wembley, niet. Hoe vergaat het dan iemand als Ten Hag?

Jordi Cruijff (FC Barcelona)
De terugkeer van Jordi Cruijff bij Barcelona had alles te maken met Laporta. De voorzitter was goed bevriend met vader Johan Cruijff, maar kan ook met Jordi uitstekend over weg. De negenvoudig Oranje-international werkt nu als adviseur van Laporta en hij overziet daarnaast de scoutingsafdeling. Hij gaf al meermaals aan dat hij het niet ziet zitten om goede bekende Koeman een mes in de rug te steken, maar wat als hij echt de kans krijgt? Wellicht is de lokroep te sterk.

Als trainer heeft Cruijff nauwelijks ervaring. Op zijn cv prijken dienstverbanden bij AEK Larnaca, Maccabi Tel Aviv, Chongqing Lifan en Ecuador. Daar zullen ze in Catalonië niet meteen steil van achteroverslaan, maar dat geldt wel voor zijn naam.

De outsiders
Joachim Löw (clubloos)
De klad zat er de laatste jaren behoorlijk in bij Die Mannschaft, maar onder Löw kende Duitsland wel degelijk zeer hoge pieken. Het absolute hoogtepunt was de wereldtitel in 2014, maar Jogi leidde de Duitsers ook nog naar de winst in de Confederations Cup in 2017. Wellicht kan de 61-jarige trainer met zijn ervaring voor rust zorgen in Camp Nou.

Marcelo Bielsa (Leeds United)
Bielsa is meer dan eens als geniale gek bestempeld, maar zijn vakmanschap staat buiten kijf. De Argentijn ademt voetbal. Zelfs Guardiola gaf toe dat hij een achterstand heeft op Bielsa, als het aankomt op kennis over het spelletje. Het is een prikkelende gedachte om Bielsa de Catalaanse toptalenten onder handen te laten nemen, maar zit de club te wachten op de fratsen van El Loco?

Antonio Conte (clubloos)
Aan ervaring heeft ook Antonio Conte geen gebrek. Een avontuur bij Chelsea pakte niet uit zoals gehoopt, maar bij Juventus, Italië en Internazionale was de voormalig middenvelder uiterst succesvol. Hoewel hij de Nerazzurri naar de Scudetto leidde, vertrok hij afgelopen zomer vanwege onenigheid met de clubleiding. Conte kost daarmee niets – niet onbelangrijk voor Barça – maar het is sterk de vraag of het een match zou zijn.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Wie zou Koeman moeten opvolgen?

Martínez
20%
Xavi
45%
Ten Hag
14%
Cruijff
4%
Iemand anders, namelijk...
18%
(1617 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws