Statistiekenbureau berekent: Ajax heeft dertien procent kans op CL-eindzege

Statistiekenbureau berekent: Ajax heeft dertien procent kans op CL-eindzege

14-02-2022 18:34
82

Ajax heeft dertien procent kans om de Champions League te winnen. Dat heeft statistiekenbureau FiveThirtyEight berekend, dat de Amsterdammers daarmee als op drie na grootste kanshebber heeft ingeschaald.

Manchester City heeft volgens het statistiekenbureau, dat zich baseert op duizenden wedstrijden in hun database en de speelwijzes van clubs, de meeste kans op de eindzege in de Champions League. De formatie van trainer Pep Guardiola heeft 25 procent kans op het kunnen omhooghouden van de Cup met de Grote Oren in mei.

Bayern München zou daar twintig procent kans op hebben en Liverpool veertien procent, waarna Ajax als vierde wordt ingeschaald door het Amerikaanse bureau. De Amsterdammers mogen hoop koesteren op het winnen van de Champions League. Met dertien procent blijven ze grootmachten als Chelsea, Real Madrid en Paris Saint-Germain voor.

FiveThirtyEight berekende ook de kans dat een club een bepaalde ronde haalt en voor Ajax is de kans op het bereiken van de kwartfinale ingeschat op maar liefst 81 procent. De verwachting is dus dat Benfica eenvoudig opzij zal worden gezet, waarna het bereiken van de halve finale een kans van 1 op 2 zou zijn. Ajax zou daarnaast 25 procent kans maken op het halen van de eindstrijd.