UEFA plaatst statement en neemt in navolging KNVB stelling tegen Wit-Rusland

UEFA plaatst statement en neemt in navolging KNVB stelling tegen Wit-Rusland

03-03-2022 13:58
22

In navolging van de KNVB heeft ook de UEFA stelling genomen tegen Wit-Rusland. De Europese voetbalbond verklaart donderdagmiddag dat Wit-Russische teams hun internationale wedstrijden voortaan op neutraal terrein en zonder publiek moeten spelen.

Na de Russische inval in Oekraïne is ook Wit-Rusland international onder vuur komen te liggen. De door Alexander Lukashenko – een bondgenoot van de Russische president Vladimir Putin – geleide staat stelde Russische troepen namelijk in staat om Oekraïne via de noordgrens binnen te dringen.

De KNVB verklaarde al dat Nederlandse vertegenwoordigende teams niet tegen Wit-Rusland zouden aantreden, met het oog op de WK-kwalificatiewedstrijd tussen de Oranje Leeuwinnen en de Wit-Russische vrouwen. De UEFA – die eerder deze week het Russische Spartak Moskou diskwalificeerde voor de Europa League – neemt nu dus ook stelling, al stelt men Wit-Russische teams wel in staat om internationale wedstrijden te spelen.

Het land speelde overigens geen rol van betekenis tijdens dit seizoen. BATE Borisov, Dynamo Brest, Torpedo Zhodino en Shakhtar Soligorsk strandden allemaal in de Conference League-voorrondes.