Ogen gericht op Gakpo en Madueke: 'Begrijpelijk dat Leicester interesse heeft'

Ogen gericht op Gakpo en Madueke: 'Begrijpelijk dat Leicester interesse heeft'

07-04-2022 08:00
21
Author profile picture

Teun Buis

PSV wacht donderdag een mooie uitdaging in het Conference League-duel met Leicester City. Vooral voor Cody Gakpo en Noni Madueke is het een kans om zich te laten zien tegen een Premier League-club, laat de Britse sportjournalist Rob Tanner weten aan VoetbalPrimeur.

Leicester groeide de afgelopen jaren uit tot belangrijkste uitdager van de gevestigde orde in Engeland, met de landstitel van 2016 als hoogtepunt. Dit seizoen heeft de ploeg van manager Brendan Rodgers het iets lastiger met een voorlopig tiende plaats in de Premier League. "Maar als je kijkt naar hun jaarlijkse omzet en het budget, dan staan ze ongeveer op de negende plaats. Ze staan nu op een realistische plek en het laat zien hoe ze boven hun stand hebben gepresteerd in de laatste jaren", aldus Tanner, die de club op de voet volgt voor The Athletic.

"Een belangrijke factor in dit mindere seizoen is het aantal blessures waarmee ze te maken hebben gehad", verklaart Tanner. "Op een bepaald moment misten ze liefst zeventien spelers door blessures, ziekte en Covid. Het is pas nu dat veel spelers terugkeren. Wilfred Ndidi en Jamie Vardy ontbreken echter nog steeds." De verdedigende middenvelder en de spits zijn doorgaans belangrijke pionnen in de formatie van Rodgers. "Zonder Vardy missen ze hun belangrijkste aanvallende wapen. Hoewel hij nu 35 jaar is, was hij opnieuw bezig aan een sterk seizoen totdat hij geblesseerd raakte, eerst aan zijn hamstring en nu aan zijn knie. Hij blijft hun talisman, maar nu staan ook andere spelers op."

Tanner noemt de namen van smaakmaker James Maddison, Harvey Barnes en Kiernan Dewsbury-Hall. "Maddison verkeert de laatste tijd in geweldige vorm, terwijl Barnes het heel goed doet aan de linkerkant, met doelpunten en assists. Een ander jeugdproduct, die door Rodgers wordt gezien als de speler van het seizoen, is Luke Thomas, die terugkeert van een hamstringblessure. Zij moeten hun goede vorm zien vast te houden tegen een sterk PSV. Een gebrek aan ervaring tegen een team dat het gewend is om in Europa te spelen, kan een probleem zijn voor Leicester."

De opstelling van Leicester kent verder weinig verrassingen. Zelfs het gemis van Vardy kan worden opgevangen door Rodgers. "In Europa is Patson Daka de clubtopscorer, zijn voorkomen lijkt het meest op dat van Vardy. Toch is Kelechi Iheanacho vermoedelijk de eerste spits tegen PSV." Ook achterin hebben The Foxes de zaakjes weer wat beter op orde, zo bewees het 1-1 gelijkspel tegen Manchester United van afgelopen weekeinde. "Jonny Evans en Wesley Fofana zijn beiden teruggekeerd van langdurige blessures. Zij zijn de eerste keus centraal achterin."


James Maddison viert een doelpunt

In Engeland wordt het treffen met PSV desondanks niet licht opgevat. "We verwachten een soortgelijke uitdaging als tegen Stade Rennes in de vorige ronde." Leicester won thuis met 2-0 van de Fransen, maar moest uit nog alle zeilen bijzetten en verloor met 2-1. "PSV is een aanvallend team, dat makkelijk scoort, dus defensief zal Leicester zich moeten wapenen, iets dat dit seizoen in grote periodes niet goed ging", stelt Tanner.

"We weten dat PSV technisch een goed team heeft, zoals alle Nederlandse clubs. Ze zullen de bal in bezit proberen te houden en toe willen slaan zodra het moment zich voordoe. Maar Leicester zal hoog druk zetten en proberen een fout af te dwingen in gevaarlijke delen van het veld, zodat ze kunnen profiteren als PSV niet in positie staat. Het lijkt een spannende wedstrijd te worden, ik denk dat de teams aardig aan elkaar gewaagd zijn. Het komt erop aan wie het beste met de kansen omspringt."

Madueke en Gakpo
De ogen in het King Power Stadium zullen onder meer gericht zijn op Madueke, als de twintigjarige aanvaller aan de aftrap verschijnt. "In Engeland wordt veel gesproken over Noni Madueke en hij werd de afgelopen maanden zelfs in verband gebracht met Leicester. Hij heeft laten zien dat er een andere route is voor jonge Engelse talenten, die er bij Premier League-clubs niet tussen komen. Net als Jadon Sancho heeft Madueke zijn eigen carrière gesmeed, door naar PSV te vertrekken en het daar goed te doen. Het is begrijpelijk dat Leicester interesse heeft, want ze zoeken nog een aanvallende middenvelder of buitenspeler voor volgend seizoen."

Ook Gakpo kan donderdag zijn visitekaartje afgeven. "Er is veel aandacht voor hem vanwege de belangstelling van Liverpool en vooral Arsenal. Hij lijkt een groot talent. Hij is lang voor een buitenspeler en lijkt het fysiek te hebben om het goed te doen in Engeland. We weten dat hij technisch goed genoeg is. Daarnaast zal hij ook de juiste mentaliteit moeten hebben, en de drang om te lopen en te werken, want qua intensiteit onderscheidt de Premier League zich van andere competities. Fysiek en mentaal moet je daar klaar voor zijn", besluit Tanner.

PSV trapt donderdag om 21.00 uur Nederlandse tijd af tegen Leicester City. De return in Eindhoven is zeven dagen later en begint om 18.45 uur.