Sparta wint verdiend van Groningen en geeft rode lantaarn door aan PEC

07-05-2022 22:55 Laatste update: 23:38
92

Sparta Rotterdam heeft zaterdagavond een zeer belangrijke zege geboekt op FC Groningen. De Rotterdammers waren in de eerste helft de betere ploeg en verdedigden in de slotfase de voorsprong. Door de belangrijke overwinning is Sparta hekkensluiter af en klimmen de Rotterdammers naar de zestiende plaats.

Sparta schoot fel uit de startblokken en joeg de bal af. Groningen wist niet goed met de druk om te gaan en dat leidde tot de eerste kansen van Sparta. Het eerste gevaar van de thuisploeg kwam na ruim een kwartier van de voet van Neraysho Kasanwirjo, maar zijn dropkick ging rakelijks over. Enkele minuten later was het raak voor de bezoekers uit Rotterdam. Arno Verschueren tekende voor de openingstreffer, waardoor Sparta virtueel op de zestiende plaats belandde. Groningen leek zonder veel vertrouwen te spelen, maar in het einde van de eerste helft kwam de thuisploeg iets beter voor de dag.

Bart van Hintum schoot vlak voor rust de thuisploeg bijna op gelijke hoogte, maar zijn pegel ging net naast. Sparta kreeg vlak daarna een enorme kans op de 0-2, maar de gevaarlijke voorzet van Sven Mijnans werd net niet binnengelopen.

Groningen wisselde drie keer in de rust, maar het spelbeeld veranderde weinig. Sparta wist na een klein uur de score te verdubbelen via Lennart Thy. Doelman Peter Leeuwenburgh zag er niet lekker uit bij de tegengoal. Groningen kreeg aanvallend ontzettend weinig voor elkaar en Sparta was onderweg naar een verdiende overwinning, tot Bjorn Meijer een kwartier voor tijd voor de aansluitingstreffer tekende. Enkele minuten later kreeg Jørgen Strand Larsen een uitgelezen kans op de gelijkmaker, maar doelman Maduka Okoye kwam goed uit zijn doel en voorkwam de treffer.

De thuisploeg werd na de aansluitingstreffer gevaarlijker en Sparta besloot in de slotfase het vooral op tegenhouden te gooien. De hekkensluiter hield echter vol en geeft door de overwinning de rode lantaarn door aan PEC Zwolle, dat 'slechts' een punt overhield aan het treffen met FC Utrecht. FC Groningen verliest voor de vijfde keer op rij en lijdt daardoor pijnlijk puntverlies in de strijd om play-offs.