Ten Hag aan de wieg van transformatie: drie redenen achter Man United-revolutie

Ten Hag aan de wieg van transformatie: drie redenen achter Man United-revolutie

20-10-2022 12:30 Laatste update: 16:02
50

'Ten Hag begint het bewijs te leveren dat hij misschien wel de beste benoeming is van de vijf managers in het tijdperk na Sir Alex Ferguson', schrijft de Engelse pers na de overtuigende zege van Manchester United op Tottenham Hotspur (2-0). Wat is er sinds de komst van Erik ten Hag veranderd op Old Trafford? VoetbalPrimeur maakt de balans op.

Ten Hag heeft inmiddels veertien officiële wedstrijden op de United-teller. Daarin won hij negen keer, speelde hij eenmaal gelijk en stapte hij vier keer als verliezer van het veld. Gemiddeld pakt de Nederlander tot dusver twee punten per duel, waarmee hij statistisch boven voorgangers David Moyes (1,73), Louis van Gaal (1,81), José Mourinho (1,97), Ole Gunnar Solskjaer (1,79) en Ralf Rangnick (1,45) staat.

Statistieken zeggen lang niet alles en het is nog vroeg, maar de geluiden over Ten Hag zijn op dit moment zeer positief. In drie maanden tijd lijkt hij in Manchester voor een positieve kentering te hebben gezorgd.

Eenheid
"Voorheen had je het gevoel, als je naar United keek, dat je elf spelers zag die zomaar deden wat ze in hun kop kregen", zei Jaap Stam onlangs tegen deze website. Hoewel Ten Hag tijd nodig had om zijn speelwijze erin te slijpen, lijkt het kwartje te zijn gevallen bij de United-selectie. De vleugelverdedigers zijn zeer actief betrokken bij het aanvalsspel, zoals Noussair Mazraoui en Nicolás Tagliafico in de beste dagen van Ten Hag bij Ajax deden. De United-voorhoede zet de defensie van de tegenstander vroeg onder druk en overal op het veld zijn de linies compact.


Diogo Dalot en Luke Shaw zijn allebei in de zestien van de tegenstander. Casemiro controleert, net buiten beeld. Bron: Manchester United

Tegen Spurs was Casemiro de controleur, zoals Edson Álvarez dat onder Ten Hag bij Ajax was. De Braziliaan knapt het vuile werk op, waardoor Fred in balbezit naast Bruno Fernandes als aanvallende middenvelder kan spelen. Lisandro Martínez en Raphaël Varane bewaken het fort, Casemiro maakt de driehoek compleet. Het doet denken aan de driehoek Jurriën Timber-Martínez-Álvarez vorig seizoen bij Ajax.

Ten Hag vraagt veel van zijn ploeg, erkennen spelers in de media. Het werpt zijn vruchten af. "Ik ben van mening dat hij hier heel goed werk levert. We zijn met een diverse spelersgroep, maar ik weet zeker dat we ons kunnen aanpassen aan zijn speelstijl", vertelde Casemiro onlangs.


De United-backs staan zeer hoog op het veld, waardoor de Spurs-defensie keuzes moet maken. Casemiro (nummer 18) blijft in de as en vormt een driehoek met Varane (19) en Martínez (net buiten beeld). Bron: Manchester United

Risico
Ten Hag gaat harde beslissingen niet uit de weg en hanteert een andere aanpak dan zijn voorgangers. "Het goede aan deze manager is dat als je het niet goed doet, je niet speelt", zei Luke Shaw recentelijk. "In het verleden was dat niet het geval, maar ik denk dat het goede aan deze manager is dat hij iedereen scherp houdt. Hij zorgt ervoor dat iedereen elke dag honderd procent is."

Shaw ondervond het zelf aan den lijve, nadat Tyrell Malacia de voorkeur kreeg. Het bekendste voorbeeld is hoe Ten Hag met Cristiano Ronaldo omgaat. De Portugees zit in de herfst van zijn carrière, al had hij tot voor kort een onaantastbare status. Ten Hag kijkt niet naar status. Iedereen moet, zoals Shaw beaamt, presteren.

Hoewel Ronaldo bij tijd en wijle moeite heeft met zijn huidige status – tegen Spurs liep hij voor het laatste fluitsignaal zelfs de catacomben in – komt het de United-selectie ten goede. Spelers als Marcus Rashford en Jadon Sancho grijpen na mindere seizoenen hun kans bij Ten Hag en laten zien mee te willen gaan in de denkwijze van de Nederlander.

Topwedstrijden
Positieve geluiden zijn leuk, in de voetbalwereld wordt iedere manager afgerekend op het resultaat. Na de slechte seizoensstart, met nederlagen tegen Brighton & Hove Albion (1-2) en Brentford (4-0), verloor United in twaalf duels enkel van Real Sociedad (0-1) en Manchester City (6-3). Ten Hag kreeg in zijn eerste veertien wedstrijd al vier topduels voor zijn kiezen. Drie daarvan, achtereenvolgens tegen Liverpool (2-1), Arsenal (3-1) en Spurs (2-0), werden overtuigend gewonnen.

Het is een compleet nieuwe wereld waarin United leeft. Rangnick trof in zijn periode als manager alle vijf de ploegen uit de traditionele top-zes in de Premier League eenmaal. Slechts een daarvan, tegen Spurs, wist hij te winnen. Tegen Chelsea pakte hij op eigen veld een punt, drie keer leed hij een nederlaag, met een 4-0 verlies bij Liverpool als dieptepunt.

Sinds het einde van het Ferguson-tijdperk lukte het geen enkele manager om echt te overtuigen in topwedstrijden. Tot Ten Hag het stokje overnam. Solskjaer stond in 149 duels 28 keer tegenover een club uit de top-zes. Negen daarvan wist hij te winnen, acht speelde hij er gelijk en elf keer verloor hij.

Mourinho deed het met twaalf nederlagen, zeven remises en tien overwinningen niet beter. Van Gaal is een uitzondering op de regel, met acht zeges op top-zes-ploegen, tegenover zeven gelijke spelen en zes verliespartijen. Moyes kon in de topduels niet imponeren. De Schot won er slechts twee en verloor er zes. Drie topwedstrijden eindigden onbeslist.

Conclusie
Ten Hag is aan iets moois aan het bouwen op Old Trafford. Zijn visie wordt steeds duidelijker zichtbaar en dat gaat gepaard met resultaat. De Nederlander begint inderdaad bewijs te leveren dat hij de beste manager kan worden sinds Ferguson.