PSV overleeft late Ajax-storm en grijpt koppositie in Amsterdam

PSV overleeft late Ajax-storm en grijpt koppositie in Amsterdam

06-11-2022 18:42
725

PSV is de nieuwe koploper van de Eredivisie door Ajax in Amsterdam te verslaan: 1-2. Doelpunten van Luuk de Jong en Érick Gutiérrez waren genoeg voor drie belangrijke punten, nadat invaller Lorenzo Lucca nog voor een bloedstollende slotfase zorgde.

In de 133ste editie van de Eredivisie-topper tussen Ajax en PSV stond er - naast de drie punten - ook een hoop prestige op het spel. Eerder dit seizoen wonnen de Eindhovenaren met klinkende cijfers (3-5) van Ajax in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Ajax begon opnieuw zonder de gepasseerde Daley Blind.

Wedden

Meer odds

De beginfase van Ajax-PSV was op z'n zachtst gezegd niet verheffend. Het was een schaakspel tussen twee ploegen die vooral niet in het mes wilden lopen, tot een plotselinge opleving in de 23ste minuut. Cody Gakpo kreeg alle tijd om een voorzet te geven en Luuk de Jong tikte de bal binnen door Calvin Bassey af te troeven.

Ajax leek opeens wakker, maar Walter Benítez was op zijn post. De doelman van PSV zag even later van veraf hoe de spelers van Ajax en PSV elkaar te lijf gingen na een harde overtreding van Armando Obispo op Mohammed Kudus. Alleen Obispo en de heetgebakerde Edson Álvarez kregen geel. Op slag van rust kreeg Ajax zijn tot dan toe grootste kans van de wedstrijd, maar Kudus raakte de paal.

In de tweede helft moest Ajax meer gaan komen om duur puntenverlies voor eigen publiek te voorkomen en dat zorgde voor meer ruimtes, waarvan PSV profiteerde. Xavi Simons brak door, werd onderuit gehaald door Devyne Rensch en scheidsrechter Danny Makkelie wees naar de stip. De VAR greep echter in en Makkelie draaide zijn beslissing terug.

Niet veel later draaide invaller Anwar El Ghazi een vrije trap op de lat. Het resultaat: veel anti-Schreuder-sentiment vanaf de tribunes, waar de supporters niet tevreden waren over het spel van hun ploeg. Toch werd het nog spannend. Lorenzo Lucca volleerde de aansluitingstreffer binnen. Ajax zette PSV met de rug tegen de muur, maar wist de 2-2 niet meer te maken.

PSV wint voor het eerst sinds april 1999-februari 2000 drie keer op rij van Ajax in alle competities en mag zich de nieuwe koploper van de Eredivisie noemen met een gat van twee punten. De nummers twee uit Amsterdam hebben nog een wedstrijd tegoed, komende woensdag tegen laagvlieger Vitesse.