Druk op Schreuder neemt verder toe: Ajax sluit kalenderjaar met gelijkspel af

12-11-2022 20:37 Laatste update: 21:54
573

Ajax heeft zich ook in de laatste wedstrijd van het kalenderjaar geblameerd. Nadat de Amsterdammers de topper van PSV verloren en gelijkspeelden tegen Vitesse, wist de ploeg van Alfred Schreuder op bezoek bij FC Emmen ook niet verder te komen dan een remise: 3-3.

Schreuder voerde twee wijzigingen door ten opzichte van de remise tegen Vitesse (2-2). Edson Álvarez nam na zijn terugkeer van een schorsing de plek van Davy Klaassen in, terwijl Brian Brobbey in de spits de voorkeur kreeg boven Mohammed Kudus. Ajax begon onthutsend op De Oude Meerdijk. Het spel van de Amsterdammers oogde laconiek en de openingstreffer van Emmen was dan ook niet onterecht.

De Drentse treffer was van grote schoonheid: Jeroen Veldmate krulde een vrije trap prachtig achter Remko Pasveer. Na de achterstand leek Ajax wakker geschud. De reactie volgde al een minuut later. Kenneth Taylor was het eindstation na een aanval over rechts. De aantrekkelijke openingfase zette door, aangezien Miguel Araujo na een kwartier spelen de paal raakte namens Emmen.

Toch was het Ajax dat na twintig minuten aan de leiding kwam. Weer was Taylor het eindstation: ditmaal kopte hij raak na een prachtige aanval. Het was tevens het laatste doelpunt van de eerste helft. Calvin Bassey bleef in de rust in de kleedkamer achter. De centrumverdediger raakte lichtgeblesseerd en werd vervangen door Daley Blind. Ook kwam Kudus in de ploeg voor de onzichtbare Brobbey.

Waar Ajax op de eerste tien minuten in de eerste helft na de touwtjes in handen had, nam Emmen het initiatief na rust over. Het leidde op het uur tot de aansluitingstreffer van Richairo Zivkovic. De ploeg van Dick Lukkien kwam kort daarna goed weg, nadat Kudus de paal raakte. Emmen zette een slotoffensief in en kreeg waar het recht op had. Mohamed Bouchouari zette Emmen naast Ajax, nadat een voorzet onaangeraakt achter Pasveer belandde.

Hoewel Emmen nog aanspraak maakte op de 4-3, viel die er niet meer. Ajax wint drie wedstrijden op rij niet en moet een stap terug doen in de titelstrijd. PSV, Feyenoord en Ajax staan allen op dertig punten, al hebben de Eindhovenaren en de Rotterdammers een wedstrijd tegoed.