Deze veertien Nederlanders gingen Wout Weghorst voor bij Manchester United

Deze veertien Nederlanders gingen Wout Weghorst voor bij Manchester United

14-01-2023 10:30
20

Wout Weghorst is na zijn waanzinnige transfer de veertiende Nederlandse speler in dienst van Manchester United. Welke Nederlanders gingen hem voor? VoetbalPrimeur zoekt het voor je uit.

Arnold Mühren 1982 – 1985
Arnold Mühren was de eerste Nederlandse speler die een contract tekende in Engeland, bij Ipswich Town om precies te zijn. De beginperiode van Mühren was een drama, totdat trainer Sir Bobby Robson de tactiek aanpaste om de Nederlander meer tot zijn recht te laten komen. Het ging lopen en Mühren werd uitgeroepen tot Speler van het Jaar. In 1982 verkaste Mühren naar Manchester United, waar hij drie seizoenen speelde. In totaal kwam de middenvelder tot 31 optredens, waarin hij tien keer trefzeker was. Mühren was dicht bij een contractverlenging bij The Red Devils, maar besloot uiteindelijk toch om terug te keren naar Nederland.

Raimond van der Gouw 1996 – 2002
Na een succesvolle carrière bij Vitesse, verhuisde Raimond van der Gouw als dertiger naar Manchester United. In Engeland werd hij gewaardeerd, ondanks het feit dat hij maar weinig speelde en voornamelijk als reservekeeper werd gebruikt, achter Peter Schmeichel. Hij keepte 61 wedstrijden in zes seizoenen voor The Mancucians, waarvan 37 keer in de Premier League. Zijn hoogtepunt is het winnen van de Champions League. In de halve finale stond hij onder de lat tegen Borussia Dortmund.

Jordi Cruijff 1996 – 1999
Jordi Cruijff kwam over van FC Barcelona en had aanvankelijk moeite om zich aan te passen op Old Trafford. Hij stelde zelf dat hij nog niet 'volwassen' genoeg was. Cruijff groeide niet uit tot meer dan een rotatiespeler, wat vooral kwam door blessures. De aanvallende middenvelder won drie Premier League-titels met Manchester United, maar ging uiteindelijk terug naar Spanje. Daar speelde hij nog voor Celta Vigo, Alavés en Espanyol.

Jaap Stam 1998 – 2001
Jaap Stam werd bij PSV weggehaald voor een bedrag van 35 miljoen gulden (omgerekend zeventien miljoen euro). Dat prijskaartje maakte hij volledig waar. In Manchester groeide Stam uit tot clubicoon. Hij kwam tot 79 duels voor de Engelse grootmacht en scoorde daarin eenmaal. Stam stond bekend om zijn fysieke kracht gecombineerd met zijn verrassende snelheid waarmee hij het leven van iedere spits zuur maakte.

Ruud van Nistelrooij 2001 – 2006
'The Ruud Devil' staat te boek als een waar succes. In Engeland was Ruud van Nistelrooij razend populair en in zijn eerste seizoen scoorde hij er direct op los: hij vond het net liefst 36 keer. Hij werd verkozen tot Speler van het Jaar in Engeland. In zijn tweede seizoen wist hij de duizelingwekkende cijfers te overtreffen. Van Nistelrooij kwam tot 44 treffers en had daarmee een groot aandeel in het winnen van de Premier League. In 2006 barstte de bom met Sir Alex Ferguson en ging hij naar Real Madrid. Bij United scoorde hij 150 keer in 219 wedstrijden: ongekende cijfers.

⚽️1⃣2⃣ 2002/03 top scorer? Ruud van Nistelrooy...@RvN1776 | @ManUtd | #UCL pic.twitter.com/fzci3XReTT

— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) August 12, 2022

Edwin van der Sar 2005 – 2011
De tweede keeper op dit lijstje. Edwin van der Sar werd opgepikt door Manchester United toen hij voor Fulham uitkwam. Detail: toen was hij al 35 jaar. Van der Sar speelde maar liefst 266 wedstrijden voor de club in het westen van Engeland en voltooide een recordreeks van elf opeenvolgende Premier League-duels waarin hij de nul hield. Van der Sar won vier Premier League-titels en één Champions League-titel en won in het seizoen 2008/2009 de Gouden Handschoen als minst gepasseerde keeper. 

Robin van Persie 2012 – 2015
Van Persie speelde een fantastisch eerste seizoen op Old Trafford nadat hij voor 27 miljoen euro werd gekocht van aartsrivaal Arsenal. In dat seizoen scoorde de aanvaller 30 keer in 48 wedstrijden en werd de Premier League-titel heroverd. In totaal scoorde Van Persie 58 keer in 105 wedstrijden. Zijn overstap van Arsenal naar Manchester United was niet zonder controverse. Naar eigen zeggen vertrok Van Persie bij Arsenal, waar hij zo geliefd was, 'om titels te winnen', wat hem door de Arsenal-fans niet in dank werd afgenomen.

Alexander Büttner 2012 – 2014
Hoewel Alexander Büttner in eerste instantie dacht dat het om een grap ging toen zijn zaakwaarnemer hem vertelde over interesse van Manchester United, zat hij een dag later daadwerkelijk in het vliegtuig. De Doetinchemmer had een droomdebuut bij United in de Premier League. In zijn eerste wedstrijd, tegen Wigan Athletic, maakte hij een goal én gaf hij een assist. Daarna speelde hij nog maar twaalf duels, maar van een mislukking wil Büttner niets weten. "Ik kan zeggen dat ik kampioen ben geweest van Engeland", is hij terecht trots.

Daley Blind 2014 – 2018
Daley Blind tekende in de zomer van 2014 voor iets meer dan vijftien miljoen euro bij United en bracht vier jaar door bij de club. Hij speelde onder trainers als Louis van Gaal en José Mourinho, won de FA Cup, de League Cup en de Europa League en startte in twee van die finales. Op Old Trafford speelde Blind aanvankelijk als middenvelder, voordat hij linksback werd gezet. Door blessures bij andere spelers speelde hij ook veel als centrumverdediger.

Memphis Depay 2015 – 2017
Memphis maakte in 2015 een toptransfer naar Manchester United voor een bedrag van ongeveer 28 miljoen euro, na enkele indrukwekkende jaren in het shirt van PSV. De aanvaller accepteerde de uitdaging en droeg het iconische nummer zeven, maar Memphis maakte de verwachtingen op Old Trafford niet waar. In Nederland kon hij rondzwerven, maar bij United niet. Uiteindelijk koos hij eieren voor zijn geld en tekende hij voor Olympique Lyon.

Timothy Fosu-Mensah 2016 – 2021
Via Ajax kwam Timothy Fosu-Mensah in de jeugdopleiding van Manchester United terecht. Daar stond hij vooral bekend vanwege zijn veelzijdigheid. Zo werd opgemerkt dat hij als rechtsback uit de voeten kon, maar ook als middenvelder. Onder Louis van Gaal debuteerde Fosu-Mensah, maar in vijf jaar lukte het hem niet om zichzelf tot basisspeler te ontpoppen. Fosu-Mensah werd twee keer verhuurd. In 2021 maakte hij een transfervrije overstap naar het Bayer Leverkusen van Peter Bosz.

Tahith Chong 2019 – 2020
Tahith Chong werd door Manchester United gespot in de jeugd van Feyenoord, waarna hij een transfer maakte. Chong doorliep de jeugdelftallen en maakte zijn eerste opwachting voor de hoofdmacht in de FA Cup tegen Reading. In Manchester wist hij echter nooit potten te breken. Chong werd drie keer uitgeleend, aan Club Brugge, Birmingham City en Werder Bremen, waarna hij afgelopen zomer definitief afscheid nam van The Red Devils. Chong staat nu onder contract bij Birmingham.

Donny van de Beek 2020 - heden
Na het succesjaar met Ajax in de Champions League verzilverde Donny van de Beek zijn status met een toptransfer naar Manchester United, terwijl ook Real Madrid interesse had. Kosten: 39 miljoen euro. Indruk wist hij tot nog toe niet te maken in Engeland. In het seizoen 2021/2022 werd Van de Beek uitgeleend aan Everton. Verwacht werd dat Van de Beek met de komst van Erik ten Hag meer aan spelen zou toekomen, maar niets bleek minder waar. Hij miste het begin van het huidige seizoen door blessures en kreeg afgelopen week een enorme tegenslag voor de kiezen: na een botsing met Marcos Senesi is hij uitgeschakeld voor de rest van het seizoen.

Tyrell Malacia 2022 – heden
De van Feyenoord overgekomen linksback maakte veel indruk in het begin van het seizoen. Tyrell Malacia speelde Luke Shaw uit de basis, maar een mindere maand oktober zorgde ervoor dat hij die plek weer kwijtraakte aan de Engelsman. Nu wacht hem de taak om zich weer terug te knokken in de basisopstelling van Ten Hag.