Ajax-speelstijl verdedigd: 'Andere teams schieten hem weg en rennen erachteraan'

Ajax-speelstijl verdedigd: 'Andere teams schieten hem weg en rennen erachteraan'

15-02-2023 18:12 Laatste update: 18:18
205

Ajax speelt het allermoeilijkste voetbal dat er is, stelt trainer John Heitinga op de persconferentie in aanloop naar de Europa League-wedstrijd tegen Union Berlin. Heitinga werd gevraagd naar de bekritiseerde restverdediging van de Amsterdammers.

De omschakeling van balbezit naar balbezit tegenstander is bij Ajax een mikpunt van kritiek. "Ik hoor en lees steeds het woord restorganisatie...", zegt Heitinga woensdag. "Dat klopt hoor, we geven ook kansen weg. Maar: ons spel is het allermoeilijkste spel wat er is. Je hebt ook teams die in een compacte organisatie spelen, de bal veroveren, wegschieten en erachteraan gaan rennen."

Heitinga legt uit dat het om de manier van drukzetten gaat. "Ons positiespel is goed, maar we doen het ook nog eens op een lastige positie op het veld. Het vergt concentratie en discipline", aldus de trainer, die benadrukt dat er op de training veel aandacht aan de organistatie wordt besteed. "Of we ons aan Union gaan aanpassen? Nee."

"Dit is hét moment dat we ons weer kunnen introduceren aan ons publiek", doelt Heitinga op de Champions League-uitschakeling en de mindere periode in de competitie. "Het mooie aan de voetballerij is dat je na zeven wedstrijden zonder overwinning toch weer een kans krijgt. Dat kregen wij ook. De Ajax-fans hebben de afgelopen jaren een elftal gezien dat de Europese top aanviel. Aan ons nu om dat opnieuw te doen. Hoe ik ze motiveer? Het zou gek zijn als dat nog zou moeten."