Ajax heeft 'nieuwe Overmars' in vizier: succes bij Dortmund, gefaald bij Arsenal

Ajax heeft 'nieuwe Overmars' in vizier: succes bij Dortmund, gefaald bij Arsenal

31-03-2023 10:15 Laatste update: 13:07
148
Author profile picture

Lars Teunissen

De beoogde opvolger van Marc Overmars bij Ajax heet niet langer Julian Ward, maar Sven Mislintat. Ward trok de stekker uit de deal en de Amsterdammers richten nu hun pijlen op de vijftigjarige Mislintat. Wie is hij en waarom komt Ajax bij hem uit? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

De Telegraaf bracht vrijdagochtend naar buiten dat de deal met Ward, die zo goed als rond leek, is afgeketst. De gesprekken met de technisch directeur van Liverpool verliepen naar verluidt 'desastreus'. Ajax heeft haast met de aanstelling van een nieuwe td en schakelt door naar Mislintat.

Wie is Sven Mislintat?

Mislintat is geboren in Dortmund en werkte een groot deel van zijn leven in diverse functies voor Borussia Dortmund. In 1998 begon hij bij Die Schwarzgelben als analist, een rol die hij tot medio 2006 vertolkte. Zijn werk bij Dortmund combineerde hij in 2002 met taken als analist bij de Duitse nationale ploeg en de rol van assistent-trainer bij Westfalia Herne, destijds uitkomend op het vierde niveau van Duitsland.

In 2006 werd hij bij Dortmund scout en drie jaar later werd hij gepromoveerd tot hoofdscout. Spelers die Mislintat op eigen titel succesvol scoutte waren onder meer Robert Lewandowski, Ousmane Dembélé, Pierre-Emerick Aubameyang en Shinji Kagawa.

Dat bleef bij Arsenal niet onopgemerkt. Nadat Mislintat in 2017 opnieuw gepromoveerd was bij Dortmund - ditmaal tot directeur scouting - plukten The Gunners hem weg. In Noord-Londen ging Mislintat eveneens aan de slag als directeur scouting. Na ruim een jaar kwam er een einde aan het tijdperk van de Duitser bij Arsenal. De Engelsen zagen ervan af om Mislintat te promoveren tot technisch directeur, waarna hij als sportief directeur bij VfB Stuttgart aan de slag ging.

Met Stuttgart dwong Mislintat promotie naar de Bundesliga af. Na drieënhalf jaar kwam er een einde aan het dienstverband van de Duitser bij de Bundesliga-club, toen Mislintat niet inging op een nieuw contractvoorstel. Als speler heeft hij een bescheiden carrière achter zijn naam. In het seizoen 2003/2004 speelde hij een handjevol wedstrijden voor Lüner SV, toen uitkomend op het vierde niveau van Duitsland.

Wat zijn de kwaliteiten van Mislintat?

Mislintat heeft slechts beperkt ervaring als technische beleidsbepaler. In zijn periode als scout werd hij alom geprezen voor zijn oog voor jong talent. Zo haalde hij in 2016 de toen twaalfjarige Youssoufa Moukoko naar Dortmund. Engelse media noemen hem 'een van Europa's meest gerespecteerde scouts'.

Hij doet volgens mensen om hem heen veel met data, maar verliest het menselijke aspect niet uit het oog. Mislintat haalde Kagawa van het tweede niveau in Japan naar Dortmund. "Om te zien of iemand kan uitgroeien tot een speler van wereldklasse, is heel lastig. Daar is hij echt goed in", zei Christoph Biermann, een bekende van Mislintat, toen laatstgenoemde naar Arsenal vertrok.

Is Mislintat de geschikte opvolger van Overmars?

Bij Dortmund verrichtte Mislintat uitstekend werk. Dat de wegen van hem en Arsenal scheidden, is minder verrassend te noemen. Hij haalde Aubameyang, Dinos Mavropanos, Henrikh Mkhitaryan, Bernd Leno, Sokratis, Lucas Torreira, Matteo Guendouzi en Stephan Lichtsteiner naar Londen. Bij elkaar leed Arsenal omgerekend 117 miljoen euro verlies op deze aankopen.

Alleen bij Stuttgart heeft Mislintat gewerkt als technisch directeur. In dat opzicht haalt Ajax een onervaren td in huis. Toch is het duidelijk wat de Amsterdammers in Mislintat zien: hij heeft door zijn loopbaan heen bewezen talent te herkennen en waarde te creëren bij spelers.

Maakt Ajax kans op Mislintat?

Mislintat is momenteel werkloos en kan in theorie direct instappen bij Ajax. Of de Duitser zelf trek heeft in de functie van technisch man in Amsterdam is nog onduidelijk. Engelse tabloids meldden na zijn vertrek bij Stuttgart dat hij graag uitgerekend Ward, die na dit seizoen bij Liverpool vertrekt, wil opvolgen op Anfield. Mislintat hint daarmee op een reünie met Jürgen Klopp, met wie hij bij Dortmund samenwerkte.