Wereldprimeur bij Gent: club komt met chips in bekers die gooiers moeten traceren

Wereldprimeur bij Gent: club komt met chips in bekers die gooiers moeten traceren

11-04-2023 19:16
53

AA Gent heeft een nieuwe manier geïntroduceerd om biergooiers te traceren en op te pakken. Bekers zullen worden voorzien van chiptechnologie, waarmee de daders makkelijk kunnen worden opgespoord. 

Nieuwe wetgeving in België, die intreedt vanaf 15 juni, verbiedt wegwerpplastic. Gent heeft om die reden voor 'Smartcups' gekozen. Dat zijn herbruikbare bekers met een chip in de bodem. Bovenop hun drankje betalen supporters van de Belgische topclub ook een borg van anderhalve euro. Nadat ze de beker in de juiste bak hebben teruggegooid, wordt het geldbedrag meteen teruggestort. Daarmee hoopt de club per seizoen liefst één miljoen plastic bekers te besparen.

De chip heeft nog een functie: het oppakken van biergooiers. Mede-oprichter Rudi De Kerpel doet zijn verhaal in de Vlaamse krant De Tijd. "Het zal gedaan zijn met bier gooien naar spelers op het veld, want via die chip weten we de daders te vinden." De chip zal gekoppeld zijn aan een betaalkaart, waardoor de club precies kan achterhalen wie welk biertje heeft gekocht.