Feyenoord moet titelfeest uitstellen: PSV in hachelijke slotfase langs Sparta

06-05-2023 20:40 Laatste update: 21:36
170

Feyenoord kan zondag op bezoek bij Excelsior nog geen landskampioen worden. PSV had het zaterdagavond lang lastig met Sparta Rotterdam, maar Anwar El Ghazi zorgt ervoor dat de ploeg van Ruud van Nistelrooij drie punten meeneemt naar Eindhoven: 0-1.

In de strijd om plek twee kan PSV zich amper verliespunten meer permitteren. De wedstrijd op Het Kasteel was voor de Eindhovenaren in meerdere opzichten cruciaal, want bij puntenverlies had Feyenoord de klus zondag kunnen klaren. In het eerste bedrijf had PSV het enorm lastig met het goed georganiseerde Sparta. Spelmaker Joey Veerman werd steeds voor de voeten gelopen door Arno Verschueren, die de opdracht had gekregen de Volendammer onschadelijk te maken.

Op speldenprikjes van Xavi Simons en een kopkans van André Ramalho na, speelde PSV voor rust weinig klaar. Sparta kwam er in de omschakeling een aantal keer gevaarlijk uit. PSV-target Tobias Lauritsen en Younes Namli slaagden er echter niet in de thuisploeg de voorsprong te bezorgen. Van Nistelrooij zag ook een moeizame eerste helft en besloot in de rust twee keer te wisselen: Jordan Teze en Johan Bakayoko bleven in de kleedkamer achter. Zij werden vervangen door Phillipp Mwene en El Ghazi.

Na rust kwam de ploeg van Van Nistelrooij beter voor de dag. Op het uur kreeg Guus Til een enorme kans om PSV aan de leiding te brengen, maar de aanvallende middenvelder kwam een centimeter tekort om de bal binnen te glijden. De Eindhovenaren drongen nadrukkelijk aan en kregen via Érick Gutiérrez en bekerheld Fábio Silva kansen, maar deze werden niet benut.

Het duel leek af te stevenen op een gelijkspel, tot El Ghazi een kwartier voor tijd voor de bevrijdende 0-1 zorgde. Na goed doorzetten van Silva was voor Sparta-doelman Nick Olij de rebound van de buitenspeler te machtig. Via Koki Saito kreeg Sparta in de slotfase dé kans op de gelijkmaker, maar de rappe Japanner faalde oog in oog met Walter Benítez. Anas Tahiri had in de absolute blessuretijd eveneens de gelijkmaker op de schoen. Zijn schot ging rakelings over.

PSV slaat door de zege een gat van zes punten met nummer drie Ajax. De Amsterdammers komen later op de zaterdag in actie tegen AZ, dat op de vierde plek in de Eredivisie staat.