Kritiek Feyenoord-fans gepareerd: 'Er zit ook een groot doorverkooppercentage in'

Kritiek Feyenoord-fans gepareerd: 'Er zit ook een groot doorverkooppercentage in'

11-06-2023 11:15 Laatste update: 12-06-2023 11:28
243

Karim El Ahmadi, Hans Kraay junior en Robert Maaskant springen op de bres voor Orkun Kökcü. De keuze van de 22-jarige middenvelder voor Benfica wekt flink wat verbazing, maar bij Goedemorgen Eredivisie begrijpen ze hem wel.

"Het is eigenlijk net als de Nederlandse competitie. Wij hebben Ajax, Feyenoord, PSV en AZ. Daar hebben ze Benfica, FC Porto, Sporting Portugal en Braga", begint Kraay in het ESPN-programma. "Als je in Engeland gaat spelen speel je 38 wedstrijden met een Colt 45 in je nek. Het tempo is zó ongelooflijk hoog. Nu speelt hij die topwedstrijden en gaat hij daarnaast in plaats van Brentford, Aston Villa en Crystal Palace naar Estoril en Marítimo."

El Ahmadi benadrukt bovendien dat Kökcü nog jong is en in de toekomst alsnog een stap kan zetten. "Ik vind het echt goed dat hij voor Benfica heeft gekozen. Hij heeft echt gekozen voor waar hij de meeste kans heeft om te spelen. Als hij naar de absolute top gaat, zoals een Manchester United, dan zou hij niet spelen. Bij een Borussia Dortmund zou hij ook kunnen passen, maar is het ook niet zeker dat je daar speelt. Bij Benfica wel en hij kan nog steeds een stap maken."

Ook de transfersom komt ter sprake. Feyenoord ontvangt in eerste instantie 25 miljoen euro, plus 5 miljoen aan gegarandeerde bonussen. Daarnaast is er een doorverkooppercentage van 25 procent. "Ik hoor veel Feyenoord-supporters die boos zijn dat het bedrag te laag is. Maar niemand kent de afspraken tussen Kökcü en de club, want hij had vorig jaar al weggekund voor een minder bedrag. En er zit een groot doorverkooppercentage in."

Wel trapt Maaskant wat dat laatste betreft iets op de rem. De Turkse international heeft een gelimiteerde afkoopsom van 120 miljoen in zijn contract staan. "Ik geloof niet dat Kökcü ooit 150 miljoen op gaat leveren, dan moet het wel heel gek lopen in de wereld. Maar ik snap deze stap heel goed. Hij kan zich op deze leeftijd ook nog fantastisch ontwikkelen."

Luister nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal de podcast!