Van der Vaart zeer kritisch op Van Dijk: Je kan bijna niet nóg minder doen

Van der Vaart zeer kritisch op Van Dijk: "Je kan bijna niet nóg minder doen"

18-06-2023 18:24
55

Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart concluderen dat de Final Four van de Nations League een koude douche is geweest voor Oranje. Het Nederlands elftal moest zijn meerdere erkennen in zowel Kroatië als Italië.

Van Hooijdonk spreekt van een 'mooie les' voor Oranje. 'Dat ze veel minder zijn dan de absolute toplanden. Dat verschil is best groot geweest. Een periode in het begin van de tweede helft leek het nog ergens op en met drie achterop had je meer grip op de Italianen. Dat pakte best aardig uit", vertelt Van Hooijdonk bij de NOS.

Ook Van der Vaart ziet een groot verschil met de beste landen. "Het verschil tussen Oranje en andere toplanden vind ik wel heel groot. Dat had ik niet verwacht. Ik dacht eigenlijk dat het verschil kleiner was, maar dit is heel teleurstellend", stelt de voormalig spelmaker, die onder meer kritisch is op Virgil van Dijk. "In de eerste twintig minuten van de tweede helft dacht ik nog: hè hè, eindelijk. Hij dekte een paar keer goed door en er kwam een andere energie in de wedstrijd. Maar bij de 1-3 moet hij die aanvaller gewoon ophouden, maar hij doet niks. Je kan bijna niet nóg minder doen."

Van der Vaart wees ook op de afwezigheid van twee belangrijke spelers. "We hebben het vaak over Memphis Depay, hij is onze topscorer. In het begin van de week hoorde je mensen: misschien ook wel goed", doelt hij op de afwezigheid van de aanvaller. "Maar zo'n gozer heb je nodig. Hij is sterk, beweeglijk. En vergeet Matthijs de Ligt in deze vorm niet."

Van Hooijdonk sluit zich daar volmondig bij aan. "Zeker. Over Memphis vinden we altijd wel iets, maar zijn fysiek en zijn balvastheid, ook het risico dat hij daarin neemt, dat kun je wel gebruiken. Het gaat weleens mis, je houdt van hem of je haat hem. Maar hij is wel iemand die out of the box denkt en dat kan uitvoeren. Dat soort gasten moet je hebben, zij zijn toch je kunstenaars."