Jonker geniet van Oranje Leeuwinnen: 'Die twee kunnen echt goed voetballen'

Jonker geniet van Oranje Leeuwinnen: 'Die twee kunnen echt goed voetballen'

03-07-2023 07:25
16

Andries Jonker is positief verrast door het optreden van de Oranje Leeuwinnen tegen België. De Nederlandse vrouwen wonnen de traditionele uitzwaaiwedstrijd richting het WK met liefst 5-0 van de zuiderburen.

"Dit is wat je hoopt. Winnen, goed voetballen, mensen laten genieten en ook zelf genieten. Dat is gelukt", zegt Jonker bij de NOS. Dat het zo makkelijk zou gaan, had de bondscoach echter niet verwacht. "Dit is een derby. Wij willen niet met 5-0 verliezen van België en zij andersom ook niet. Normaal gesproken gaat het niet zo makkelijk, maar we waren goed. Dit is geen WK-wedstrijd en we zijn er nog niet, maar we zijn goed op weg. We worden fitter en het tempo gaat omhoog."

Jonker vond onder meer wingbacks Esmee Brugts en Victoria Pelova een goede indruk maken in de 3-5-2 formatie. "Zij zijn aanvallend ingestelde spelers waarvan je je moet afvragen wat er gebeurt als je moet verdedigen. Maar zo lang we de bal hebben, hoeven we niet te verdedigen. Als dat niet hoeft, is het bij vlagen genieten van die twee. Zij kunnen echt voetballen. Of ik het op het WK ook durf tegen de VS? Ja hoor. Maar eerst Portugal."

Lieke Martens is ook tevreden. Ze speelde als één van de twee aanvallers. "Ik heb een iets vrijere rol en dat bevalt me", stelt de sterspeelster. "Het voelt gewoon heel goed, voor het team en voor mij persoonlijk. Hopelijk kunnen we deze lijn doorzetten."