Voormalig Sparta- en Ajax-speler bekent coke te hebben verhandeld: celstraf dreigt

Voormalig Sparta- en Ajax-speler bekent coke te hebben verhandeld: celstraf dreigt

14-07-2023 17:04
212

David Mendes da Silva heeft toegegeven cocaïne te hebben verhandeld. De veertigjarige oud-prof van Sparta en Ajax moet nu vrezen voor een celstraf van tien jaar, meldt het Algemeen Dagblad.

Mendes da Silva, die zeven interlands voor het Nederlands elftal speelde, ontkende maandenlang elke betrokkenheid. Vrijdag, tijdens de behandeling van de strafzaak, gaf hij echter alsnog openheid van zaken. Hij zei dat hij 'bepaalde mensen te dichtbij heeft laten komen', die misbruik maakten van zijn 'goedheid'.

Mendes da Silva legt ook uit hoe hij in het circuit terecht kwam. Hij kreeg de eerste keer het verzoek van een vriend om te bemiddelen met een derde persoon. De voormalig verdediger annex middenvelder raakt steeds meer betrokken en het gaat mis als hij drugs moet opslaan, maar een deel kwijtraakt. De opdrachtgever houdt hem verantwoordelijk en wil geld zien. "Dan ga je harder rennen. Ik had geen keus. Buiten verdien je niet zo snel 3,5 ton. Ik moest werken totdat ik het had terugbetaald."

Het Openbaar Ministerie koppelt Mendes da Silva aan drie partijen cocaïne - 1584 kilo in totaal, goed voor een straatwaarde van zo'n 119 miljoen euro - die via Schiphol, de Rotterdamse haven en per auto het land zijn binnengesmokkeld, schrijft het AD. De aanklager noemt de Rotterdammer 'een spin in het web' en eist tien jaar tegen hem. Volgens de advocaat van de oud-prof staat die straf niet in verhouding tot de rol van zijn cliënt.