Stevige oproep Levchenko: 'Je helpt om onschuldige mensen dood te maken'

Stevige oproep Levchenko: 'Je helpt om onschuldige mensen dood te maken'

02-08-2023 10:30 Laatste update: 04-08-2023 13:01
464

Evgeniy Levchenko doet een dringend beroep op Nederlandse clubs om geen zaken te doen met clubs uit Rusland. De Oekraïense oud-prof laat zich in #DoneDeal over de kwestie uit, kort nadat duidelijk is geworden dat Ajax door wil pakken voor Eduard Spertsyan.

"Als je naar de wet kijkt en je haalt een speler uit Krasnodar en die eigenaar staat niet op de sanctielijst van de Europese Unie, dan mag het", beseft Levchenko in #DoneDeal, de transferpodcast van VoetbalPrimeur. "Ik denk dat clubs voornamelijk moreel moeten nadenken of zij geassocieerd willen worden met het indirect uitoefenen van invloed op de oorlog. Ik denk dat het voor veel clubs een belangrijke stap is om spelers uit de Russische competitie niet te kopen."

Wedden

Meer odds

Levchenko heeft een duidelijke mening over clubs die toch zaken doen in Rusland. Zo betaalde PSV vorige zomer enkele miljoenen voor Guus Til en wil Ajax nu diep in de buidel tasten voor Spertsyan. "Als je zo'n speler koopt participeer je indirect in de Russische economie en steun je indirect de oorlog. Als een speler transfervrij weg kan of gebruik maakt van de FIFA-regeling, dan heb ik daar absoluut geen moeite mee", aldus Levchenko. Integendeel zelfs, benadrukt hij. "Dat juich ik toe. Dan help je niet mee aan een economie die op dit moment onschuldige mensen vermoord."

"Ik vind, of het nu Ajax, Feyenoord of PSV is, dat als je een speler uit Rusland koopt, dat je helpt om onschuldige mensen dood te maken in Oekraïne", vervolgt Levchenko. "Als je weet hoe het systeem is opgebouwd in Rusland, dan weet je dat het geld op de verkeerde manier wordt gebruikt en wordt misbruikt. Het gaat niet om Spertsyan. Het gaat erom dat je betaalt aan een Russische club. Je levert een bijdrage aan de oorlog."

De oproep van Levchenko is glashelder. "Het is een morele kwestie. Als je over tien of twintig jaar terugkijkt, dan zie je jezelf op een lijst staan van bedrijven en organisaties die hebben bijgedragen aan het doden van onschuldige mensen. Als jij je handen schoon wil houden, dan moet je dat niet doen."

Bekijk hieronder de video van #DoneDeal, onder andere met Evgeniy Levchenko en al het laatste transfernieuws!