Oranje Leeuwinnen kennen tegenstander na thriller tussen Zuid-Afrika en Italië

02-08-2023 11:25 Laatste update: 11:42
46

Zweden en Zuid-Afrika zijn woensdagavond doorgestoten naar de knock-outfase van het WK voor vrouwen. De dames van Bafana Bafana schakelden Italië uit en zijn zodoende de tegenstander van de Oranje Leeuwinnen in de achtste finale.

Zweden was na de overtuigende 5-0 zege op Italië al zeker van plaatsing voor de volgende ronde, maar had nog een goed resultaat nodig tegen Argentinië om zich zo te verzekeren van de groepswinst. Dat lukte vrij eenvoudig. Dankzij doelpunten van Rebecka Blomqvist en Elin Rubensson werd het 2-0. De Scandinaviërs treffen nu de Verenigde Staten in de volgende ronde.

De strijd om de tweede plek was een stuk spannender en ging in een rechtstreeks duel tussen Italië en Zuid-Afrika. Italië begon uitstekend en kwam al na elf minuten spelen op voorsprong, waarna het helemaal fout ging. Benedetta Orsi luidde na een half uur spelen de 1-1 in met een dramatische terugspeelbal. Halverwege de tweede helft kwamen de Europeanen op achterstand. Hildah Magaia scoorde.

Italië kwam een kwartier voor tijd via Arianna Caruso toch nog op 2-2, waardoor het leek te ontsnappen aan uitschakeling. De Zuid-Afrikanen zorgden echter voor het laatste wapenfeit. Thembi Kgatlana zorgde in de absolute slotfase voor de 3-2, waarmee ze haar land voor het eerst in de geschiedenis richting de knock-outfase van een WK bracht. Daarin is het Nederlands elftal komende zondag om 04.00 uur de tegenstander.