Everton-middenvelder Onana racistisch bejegend: politie start onderzoek

Everton-middenvelder Onana racistisch bejegend: politie start onderzoek

21-08-2023 23:30
24

In Engeland heeft de politie een onderzoek gestart naar racistische uitingen jegens Everton-middenvelder Amadou Onana. De international van België, die zondag met zijn club met 4-0 ten onder ging tegen Aston Villa, ontving racistische berichten via social media, zo meldt BBC.

Op Instagram deelde Onana een screenshot met daarop het bericht dat hij toegestuurd kreeg. 'Useless monkey', oftewel: 'nutteloze aap', werd hij genoemd. Op dezelfde dag heeft de Belg het bericht weer verwijderd. "Het is verschrikkelijk dat iemand denkt dat een online platform gebruikt kan worden om anderen te kwetsen over hun ras", luidt de reactie van de politie van Merseyside. "We nemen alle meldingen van online haat uiterst serieus."

"Daarnaast willen we gebruikers van sociale media eraan herinneren dat ze zich niet kunnen verschuilen achter een anoniem account. Overtredingen die online worden begaan, zoals discriminerende communicatie, kunnen altijd worden onderzocht."

De politie heeft de zaak opgepakt in samenwerking met Everton en de stichting Kick It Out, die ernaar streeft om racisme uit het Engelse voetbal te verbannen. Everton brengt naar buiten dat het de berichten die Onana ontving, veroordeelt. 'We moeten een zero tolerance-beleid hanteren. Racisme mag geen plaats hebben, in onze stadions, online en in onze gemeenschap.'