Van Dijk put vertrouwen uit 'solide en nieuw' Oranje: 'Stond als een huis vandaag'

Van Dijk put vertrouwen uit 'solide en nieuw' Oranje: 'Stond als een huis vandaag'

07-09-2023 22:59 Laatste update: 08-09-2023 00:04
26

Virgil van Dijk is opgelucht dat Oranje de winst heeft gepakt, maar vooral dat de ploeg geen tegendoelpunt heeft gekregen. Volgens de aanvoerder lag daar de focus op en hij vindt dan ook dat de verdediging erg solide stond tegen de Grieken.

"Natuurlijk ben ik opgelucht", vertelt Van Dijk na afloop van het gewonnen duel met Griekenland tegen de NOS. "De nul houden is lekker. Het ging vooral solide en dit is iets waarmee we verder kunnen. Hopelijk kunnen we dat ook zondag laten zien. Het was een mooie avond vandaag. We hebben dik verdiend gewonnen." Het werd uiteindelijk 3-0 door goals van Marten de Roon, Cody Gakpo en Wout Weghorst.

Volgens Van Dijk was dus van tevoren besproken dat het niet krijgen van tegendoelpunten het belangrijkst was. "Het doet wat met je als je zo veel tegendoelpunten krijgt. De nul was heilig vandaag en dan heb je een grote kans om ook te winnen. Vandaag stond het als een huis in mijn optiek."

Van Dijk vertelt ook dat hij met Koeman heeft gesproken over de switch in systeem. De eerste wedstrijden speelde Oranje steevast 4-3-3, maar nu koos de bondscoach voor een 5-3-2. "Als je zoveel tegendoelpunten krijgt, moet je zoeken naar een oplossing. Het gaat niet om wat ik vind, het is de bondscoach zijn beslissing. Het is ook een afwisselend systeem. Je moet vooral reageren op wat de tegenstander doet. Je moet altijd flexibel zijn. We zitten er wel goed in."