Duel tussen crisisclubs: 'Ajax is favoriet, ook belangrijk voor coëfficiënten'

Duel tussen crisisclubs: 'Ajax is favoriet, ook belangrijk voor coëfficiënten'

21-09-2023 10:30 Laatste update: 17:30
110

Waar het dondert binnen Ajax, is de crisis bij Olympique Marseille helemaal compleet. Vlak voor het duel in Amsterdam is het voltallige bestuur van de Fransen voorlopig teruggetreden, en ook trainer Marcelino is er niet meer bij. VoetbalPrimeur sprak met Fabrice Lamperti, verslaggever van La Provence.

Marseille lijkt weer eens ten onder te zijn gegaan aan de eigen ambities. Ook Marcelino hield zijn hoofd niet boven water op het Franse trainerskerkhof. Niet clubicoon Jean-Pierre Papin, winnaar van de Ballon d'Or in 1991, neemt zoals verwacht werd de honneurs waar tegen Ajax, maar assistent Jacques Abardonado is gepromoveerd tot brandweerman. Hij moet het brandje zien te blussen.

"De ambitie van Marseille is van nature hoog. Het team finishte in de laatste twee seizoenen in de top van de Ligue 1, tweede en derde. Dat is ook dit jaar de doelstelling", zegt Lamperti, die de club op de voet volgt voor de lokale krant. "Het veroveren van de landstitel wordt lastig vanwege het Paris Saint-Germain van Luis Enrique en Kylian Mbappé, maar tweede of derde is haalbaar. Ervaren spelers als Geoffrey Kondogbia en Pierre-Emerick Aubameyang zijn hiervoor aangetrokken."

Speelstijl Marseille
Tegelijkertijd is Marseille net zo veranderlijk als het weer. Marcelino werd in juni pas aangesteld. "De coach en veel spelers waren nieuw, dat maakte het erg moeilijk. Alles is nieuw bij dit team. De trainers, de spelers én de speelstijl. Marseille had tijd nodig, maar tijd krijg je bij deze club niet", aldus Lamperti. "Marcelino speelde in een traditionele 4-4-2. Voor hem hanteerde Igor Tudor juist een 4-2-3-1, waarvoor hij de komst van flink wat spelers verlangde. De stijl werd totaal anders en de voorbereiding was te kort voor de selectie om zich aan te passen."

Marseille deed wel zijn best om Marcelino op zijn wenken te bedienen. Mattéo Guendouzi (Lazio), Cengiz Ünder (Fenerbahçe), Dimitri Payet (Vasco da Gama) en Ruslan Malinovskiy (Genoa) mochten vertrekken, omdat zij beter pasten in het balbezitsvoetbal onder Tudor en eerder Jorge Sampaoli. Marcelino hanteert een veel pragmatischer aanpak, door vanuit een goede organisatie te loeren op de uitbraak. Met Aubameyang (Chelsea), Illiman Ndiaye (Sheffield United), Ismaïla Sarr (Watford) en Joaquín Correa (Inter) kreeg hij zijn vier gewenste 'omschakel-aanvallers'. 

Desondanks was de seizoenstart van l'OM moeizaam. De formatie van Marcelino werd in de voorrondes van de Champions League uitgeschakeld door Panathinaikos. "Enkele beslissingen van de scheidsrechter tegen de Grieken waren wel wat vreemd…" Maar ook in de competitie ging het niet van een leien dakje met onder meer gelijke spelen tegen Metz, Nantes en Toulouse. Daardoor begon de harde kern zich te roeren. Mede door de bedreigingen doet het bestuur een stapje terug, en ook Marcelino houdt het al voor gezien, hoewel zijn ploeg nog altijd derde staat in de Ligue 1.

Ajax favoriet
Onder leiding van Abardonado is de kans klein dat Marseille het over een compleet andere boeg gooit tegen Ajax. "Marseille kan op elk moment scoren. Aanvallend is er veel potentie met spelers als Aubameyang, Sarr, Ndiaye en Vitinha", vertelt Lamperti. "Maar het is duidelijk een team in opbouw. Het is nog geen echt collectief en automatismen ontbreken. Verdedigend heeft het team het moeilijk, net als in de pressing en positioneel. De blessures van Sarr en Kondogbia en de schorsing van Pape Guaye compliceren de missie."

Lamperti weet dat het ook bij Ajax zeer onrustig is, maar hij dicht de Amsterdammers wel de beste kansen toe donderdagavond. "De eerste Europa League-wedstrijd wordt gespeeld op het veld van Ajax. Zij zijn de logische favoriet, ook al kennen ze een moeizame start. Na de desillusie van het mislopen van de Champions League, wil Marseille verder in de Europa League. De groep is nog steeds homogeen, maar ik zie Ajax als favoriet gezien de Europese ervaring."

Coëfficiëntenstrijd
Het duel tussen Ajax en Marseille staat ook in het teken van de coëfficiëntenstrijd tussen Nederland en Frankrijk. "Dit is absoluut een item voor alle Franse clubs, want de dreiging van Nederland is reëel. Het is alleen een probleem dat de Europa League en Conference League niet door alle Franse clubs serieus worden genomen vanwege de overvolle speelkalender. Maar om vier teams in de Champions League te houden, hebben we succesvolle Europese campagnes nodig. De dubbele confrontatie met Ajax wordt daarom extra belangrijk. Bij Marseille beseffen ze dit wel."

De vermoedelijke opstelling van Marseille: López; Clauss, Mbemba, Gigot, Lodi; Rongier, Veretout; Mughe, Correa; Vitinha, Aubameyang