Steijn officieel weg als trainer van Ajax: elf mogelijke opvolgers

Steijn officieel weg als trainer van Ajax: elf mogelijke opvolgers

24-10-2023 06:45 Laatste update: 23-10-2023 19:25
207

De kogel is door de kerk: Maurice Steijn is niet langer de trainer van Ajax. De 4-3 nederlaag tegen FC Utrecht deed de 49-jarige Hagenaar uiteindelijk de das om. Wat zijn nu de opties voor de Amsterdammers? VoetbalPrimeur zet tien mogelijke kandidaten op een rij: zes Nederlandse en vijf buitenlandse.

Steijn wordt verantwoordelijk gehouden voor de historisch slechte seizoenstart van Ajax, dat zeventiende staat in de Eredivisie. Assistent-trainer Hedwiges Maduro neemt voorlopig de honneurs waar, terwijl John van 't Schip aangesteld zou kunnen worden als tussenpaus. Dít zijn de andere tien opties.

Wedden

Meer odds

Frank de Boer (Al Jazira)
Als Ajax behoefte heeft aan een troubleshooter, dan kom je al snel uit bij De Boer. Het clubicoon hield het hoofd koel tijdens de Fluwelen Revolutie en leidde een kwaliteitsarme selectie naar vier landstitels op rij. Daarmee stond de 112-voudig international aan de basis van de nationale en internationale wederopstanding van Ajax.

De Boer kan korte metten maken met het halfslachtige spel van veel Ajacieden. Tegelijkertijd was de kritiek op het veldspel niet van de lucht tijdens zijn vorige periode. Ook was de oud-verdediger na zijn vertrek nergens meer echt succesvol en heeft hij nu een lucratief contract bij Al Jazira in Abu Dhabi.

Pascal Jansen (AZ)
Eén van de beste trainers in de Eredivisie stond voor de interlandperiode al langs de lijn in de Johan Cruijff Arena. Dan hebben we het niet over Steijn, maar over Jansen. Met AZ won hij met 1-2 van Ajax. Net als zijn voorganger Arne Slot, die hij eerder assisteerde, geldt hij als een 'vakidioot', in de goede zin van het woord. Ook dit seizoen laat hij AZ weer bovenin meedraaien, ondanks het vertrek van veel steunpilaren.

Een aanstelling van Jansen lijkt middenin het seizoen echter een schier onmogelijke opgave. De Alkmaarders zullen de oefenmeester zeker niet vrijwillig afstaan aan de geplaagde provinciegenoot.

Jordi Cruijff (clubloos)
Cruijff kwam al voorbij als mogelijke directeur voetbalzaken bij de club van zijn vader, maar zelf lijkt hij meer ambitie te koesteren om weer langs de lijn te staan. De negenvoudig international keek de laatste jaren in de keuken bij FC Barcelona, waar hij vaak sparde met Xavi, die zich bijzonder gelukkig toonde met de in zijn ogen 'zeer intelligente' 49-jarige Nederlander.

Cruijff wordt geprezen om zijn oog voor detail en lijkt de ideale man om het Cruijff-voetbal terug te brengen bij Ajax. De club zou hem dan wel moeten omringen met een ervaren staf, want als trainer heeft hij niet de ervaring zoals hij dat als technisch directeur wel heeft.

Patrick Kluivert (Adana Demirspor)
Kluivert gaf na het vertrek van Erik ten Hag al eens aan dat hij het zag zitten om als trainer aan de slag te gaan bij Ajax. De Amsterdammers durfden het toen niet aan. De voormalige spits uit de eigen jeugdopleiding doet het momenteel echter uitstekend bij Adana Demirspor, dat derde staat in de Süper Lig en onder meer Besiktas en Trabzonspor versloeg.

Kluivert deed eerder ervaring op bij clubs als Paris Saint-Germain (technisch directeur) en FC Barcelona (hoofd jeugdopleiding), terwijl hij ook assistent was van Louis van Gaal bij Oranje. Of hij daarmee een serieuze kandidaat is, is afwachten.

Wim Jonk (FC Volendam)
Jonk vertrok met slaande deuren bij Ajax, nadat hij in conflict was geraakt met Dennis Bergkamp, Marc Overmars en Edwin van der Sar. Die laatste drie zijn inmiddels vertrokken, waardoor het voormalig hoofd jeugdopleiding van de Amsterdammers wellicht alsnog zijn kans schoon ziet om het Plan Cruijff uit te voeren, zoals het in zijn ogen zou moeten.

Het wordt wel een klus om Jonk los te weken bij FC Volendam, zijn oude club waar hij zich met zijn volgelingen aan heeft gecommitteerd. Jonk was zelf bovendien maar één jaar hoofdtrainer in het vissersdorp, waarna hij verder ging als technisch manager.

Mitchell van der Gaag (Manchester United)
Van der Gaag werd onlangs al in verband gebracht met Ajax. Volgens De Telegraaf staat zijn naam prominent op de lijst met mogelijke opvolgers van Steijn. Hij is momenteel de rechterhand van Erik ten Hag bij Manchester United, een functie die hij ook bij Ajax al bekleedde. Daarvoor had Van der Gaag de Amsterdamse beloften onder zijn hoede. Ook stond hij aan het roer bij onder meer Excelsior en NAC Breda.

Dat Ten Hag hem per se mee wilde nemen naar Engeland, spreekt in het voordeel van Van der Gaag. Hij zou de werkwijze van de voormalig succescoach van Ajax terug kunnen brengen. Tegelijkertijd was Van der Gaag zelf niet eerder eindverantwoordelijke bij een topclub, zoals dat ook voor Steijn gold.

Kjetil Knutsen (FK Bodø/Glimt)
De naam van Knutsen zal bij Ajax-volgers inmiddels wel een belletje doen rinkelen. Deze week kwam naar buiten dat de 55-jarige Noorse tacticus zelfs de eerste keus was van de inmiddels ontslagen Sven Mislintat. Daar stak de clubleiding een stokje voor, omdat zij een Nederlandse coach wilden. Gezien de schaarste aan beschikbare Nederlandse opties, zou Knutsen weer in beeld kunnen komen.

Knutsen maakt al enkele jaren furore met Bodø/Glimt, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een topclub in Noorwegen. Het resulteerde in 2020 en 2021 tot de eerste landstitels in de historie. Momenteel gaat Bodø ook aan kop in de Eliteserien, waar het seizoen in december afloopt.

Graham Potter (clubloos)
Zijn laatste klus bij Chelsea mislukte, maar Potter heeft zich bewezen als een vakman. De Engelsman verrichtte uitstekend werk bij Östersunds FK, Swansea City FC en Brighton & Hove Albion. Al die ploegen beleefden een flinke opmars onder zijn leiding. Dat ging bovendien gepaard met zeer aantrekkelijk voetbal.

Potter zou bij Ajax de kans kunnen krijgen op eerherstel, want bij Chelsea werd hem al na zeven maanden de wacht aangezegd. Zijn naam viel ook kort bij Rangers FC, maar daar had hij naar verluidt geen trek in. Het is de vraag of de Eredivisie hem wel aanspreekt.

Marcelo Gallardo (clubloos)
Gallardo reeg de successen aaneen bij River Plate, waar hij in acht jaar tijd liefst veertien prijzen veroverde. De 47-jarige Argentijn vertrok om voor zijn kans in Europa te gaan. Eerder sloeg hij een toenaderingspoging van Ajax nog af, maar sindsdien is hij nog altijd clubloos. Wellicht ziet hij de Amsterdammers nu wel als ideale kans om zijn carrière in Europa van de grond te krijgen.

Gallardo staat bekend als tacticus, die zelfs tijdens wedstrijden niet bang is om te switchen van formatie. Wel verlangt hij naar verluidt een fors salaris en knapte Leeds op hem af omdat hij een klein leger aan assistenten mee wilde nemen.

Kasper Hjulmand (Denemarken)
Hjulmand werd al vaker genoemd bij Ajax, maar of hij valt los te weken bij de Deense bond is zeer de vraag. Met landgenoot Kenneth Perez heeft hij in ieder geval al enige tijd een pleitbezorger in Nederland. De 51-jarige bondscoach is ook geliefd bij de Deense spelers, waarmee hij op het EK 2021 knap tot de halve finales reikte na de hartstilstand van Christian Eriksen.

Het WK in Qatar draaide daarentegen uit op een deceptie. Wat de Ajax-fans wel zal bekoren, is dat Hjulmand een aanhanger is van de Cruijff-filosofie.

Lucien Favre (clubloos)
Favre heeft zijn strepen verdiend in het voetbal. De 65-jarige Zwitser was achtereenvolgens werkzaam voor clubs als Hertha BSC, Borussia Mönchengladbach, OGC Nice en Borussia Dortmund. Bij al die clubs koos hij voor een dynamische, aanvallende speelwijze. Gedurende zijn carrière verkreeg hij bovendien de bijnaam 'Het Brein' vanwege zijn tactische kennis.

Tegelijkertijd valt op dat Favre het zelden meer dan twee seizoenen volhoudt bij een club. Zo zette Dortmund hem aan de kant vanwege de wisselvallige prestaties.