'Ajax gaat vanaf winterstop tot de zomer vier/vijfde van de aanwinsten verkopen'

'Ajax gaat vanaf winterstop tot de zomer vier/vijfde van de aanwinsten verkopen'

12-10-2023 13:47 Laatste update: 14:40
161

Het merendeel van de Ajax-aankopen moet snel weer verkocht worden, stelt Rob Jansen. De zaakwaarnemer verwacht dat de Amsterdammers tachtig procent van de aankopen volgende zomer alweer van de hand doet.

Onder leiding van Sven Mislintat haalde Ajax twaalf nieuwe spelers. Dat koste de Amsterdammers in totaal 115 miljoen euro. Vrijwel geen enkele aanwinst kan zijn verwachtingen inlossen. "Wat is de oplossing?", vraagt René van der Gijp zich in de podcast KieftJansenEgmondGijp af. "Wat Ajax gaat doen... Die gaan vanaf de winterstop tot de zomerperiode vier/vijfde van die groep verkopen", denkt Jansen. "En een goed technisch management gaat nu op zoek naar de spelers die ze wél moeten hebben."

Jansen stelt dat Ajax rekening moet houden met een verlies rond de veertig à vijftig miljoen euro. "Maar het merendeel moet weg. Het beste is verkopen, of verhuren met een optie tot koop. Dan kan je kijken of het nog kan doorstoten." Jansen beseft dat Ajax een 'behoorlijke klus' wacht. "Het vereist een meganetwerk en vriendendiensten van clubs die zeggen: oké, breng maar", aldus de zaakwaarnemer.

"Dat is niet simpel, want van die hele groep zijn er eigenlijk maar één of twee die bij Ajax kunnen blijven, de rest moet weg. Die spelers weten dit, want die hebben zich al verbaasd dat ze überhaupt naar Ajax kwamen."