Gorter neemt elke wedstrijd kauwgom met hoge dosis cafeïne: 'Dat helpt me'

Gorter neemt elke wedstrijd kauwgom met hoge dosis cafeïne: 'Dat helpt me'

19-10-2023 14:18 Laatste update: 14:55
98

Jay Gorter heeft het soms lastig met het feit dat hij bij Ajax onder een vergrootglas ligt. In Nederland heerst volgens de doelman bovendien een afrekencultuur. 

Dat stelt de 23-jarige doelman in het magazine Ajax Life, waarin de doelman verschillende lezersvragen beantwoordt. "Het leukste is dat mijn droom is uitgekomen. Ik sta nu zelf op het veld van de Johan Cruijff Arena", begint Gorter nog positief op de vraag wat het leukst is aan zijn vak. "Het minst leuke is dat je als keeper altijd degene bent naar wie het laatst wordt gekeken. Er kan in het team voor je een hoop misgaan, maar jij bent degene die de bal uit het netje haalt."

"Het gevoel na een geweldige redding kan binnen een mum van tijd worden omgedraaid door een foutje", vertelt Gorter, die de tweede helft van vorig seizoen op huurbasis actief was voor het schotse Aberdeen FC. "Mentaal is dat soms lastig. In Nederland heerst een afrekencultuur. Schotland is relaxter. Daar hebben ze zoiets van: we zijn allemaal mensen en maken soms fouten."

Over het feit dat hij altijd met een kauwgompje in zijn mond speelt, deelt de keeper van Ajax een inkijkje in zijn rituelen. "Ik kan voor een wedstrijd niet veel eten. Na een pastamaaltijd voel ik me te vol, terwijl ik me juist zo licht mogelijk wil voelen. Dan moet je het uit iets anders halen. Sommige jongens nemen een gelletje, ik eet kauwgom met een hoge dosis cafeïne. Dat helpt me. Het geeft energie en houdt me bij de les. Ik deed dat bij Go Ahead Eagles al. Inmiddels is het een ding geworden. Misschien ook wel iets mentaals.”