Utrecht wint en gooit Ajax in diepere crisis na chaotisch, doelpuntrijk duel

22-10-2023 14:35 Laatste update: 17:32
613

FC Utrecht en Ajax hebben Nederland zondag op een chaotisch, interessant duel getrakteerd. Ajax leek lang op weg naar een gelijkspel in Stadion Galgenwaard, maar FC Utrecht sloeg in de slotfase nog één keer toe: 4-3.

Trainer Maurice Steijn koos voor het duel met Utrecht onder meer voor Kristian Hlynsson, Benjamin Tahirovic en Kenneth Taylor op het middenveld en gooide daarmee zijn selectie weer om. De twee ploegen begonnen matig aan het duel en het viel vooral op hoe gemakkelijk Utrecht succesvol druk kon zetten op Ajax. De Amsterdammers creëerden weinig kansen en zagen de openingstreffer juist aan de andere kant vallen: Ryan Flamingo schoof op slag van rust goed binnen en zorgde voor de ruststand van 1-0.

In de tweede helft leek er weinig te veranderen aan het spelbeeld en deelde Utrecht de volgende klap uit. Mike van der Hoorn kopte knap binnen en aanvankelijk leek Jay Gorter een antwoord te hebben met een fraaie redding. De bal bleek echter volledig over de doellijn en daarmee was de snelle 2-0 een feit. Ajax leek rijp voor de slacht, maar vervolgens stond de negentienjarige Hlynsson op. De IJslander gooide het duel in enkele minuten tijd volledig om met twee knappe treffers.

Ajax ging door na de gelijkmaker en mocht vervolgens aanleggen voor een strafschop, die overtuigend werd binnengeschoten door Steven Bergwijn. Trainer Ron Jans zette wat wissels door en bracht onder meer Jens Toornstra binnen de lijnen. Uitgerekend Toornstra zette Utrecht weer naast Ajax na een mooi uitgespeelde aanval. De middenvelder stond toen pas drie minuten in het veld.

Na twintig knotsgekke minuten, waarin vier doelpunten vielen, ging de wedstrijd een beetje liggen. Jay Gorter ging geblesseerd naar de kant en werd vervangen door zomeraankoop Diant Ramaj. Beide ploegen deelden nog enkele speldenprikjes uit, maar er viel geen zevende treffer meer in het duel. In de 89ste minuut miste Isac Lidberg een enorme kans en werd er een bekertje op het veld gegooid, waardoor de wedstrijd tijdelijk werd stilgelegd.

De wedstrijd ging na een kleine pauze verder en Utrecht sloeg direct toe: na simpel balverlies van Ajax chipte Oscar Fraulo de bal over Ramaj heen en was de 4-3 een feit. Na de treffer werd er opnieuw iets gegooid vanuit het publiek en werd het duel opnieuw stilgelegd. Maurice Steijn zette het in de blessuretijd vol op de aanval en bracht Georges Mikautadze, Branco van den Boomen en Chuba Akpom binnen de lijnen.

De aanvallende impulsen van Steijn leidden niet meer tot een treffer. Door de nederlaag van Ajax belanden de Amsterdammers op de zeventiende plek in de Eredivisie en klimt juist FC Utrecht over de ploeg heen. Ajax lijdt de vierde nederlaag in zeven wedstrijden tijd en won pas één keer. De volgende speelronde is voor Ajax geen gemakkelijke: het nog altijd foutloze PSV is dan de tegenstander.