'Gentleman' Cocu ziet af van afkoopsom, naam van mogelijke opvolger valt al

'Gentleman' Cocu ziet af van afkoopsom, naam van mogelijke opvolger valt al

12-11-2023 07:16
130

Vitesse-directeur Benjamin Schmedes is niet verrast door het opstappen van Phillip Cocu. De 53-jarige trainer trok zijn conclusies na de 1-3 nederlaag tegen sc Heerenveen. Schmedes noemt hem een gentleman.

"Ik had niet verwacht hier zo laat op de avond nog te zitten", vertelt Schmedes. "Meteen na de wedstrijd heeft Phillip gemeld dat het beter is voor de club om op te stappen. Dat heb ik geaccepteerd. Hij heeft mij benaderd, maar we waren er het samen wel over eens. We kunnen dit een zwarte avond noemen. Niet alleen vanwege het verlies tegen Heerenveen, maar omdat de hele club heeft verloren hierdoor."

Cocu lag al enige tijd onder vuur in het Gelredome, waar zaterdag witte zakdoekjes te zien waren. Boze fans haalden na afloop verhaal bij de hoofdingang. Een delegatie van de spelers en het bestuur ging daarop met ze in gesprek. "We voelden allebei dat er verandering nodig was. Met elkaar of zonder elkaar", erkent Schmedes. "De laatste weken lukte het niet om die verandering teweeg te brengen met de manier van spelen en in de resultaten. Na de wedstrijd was het geen verrassing voor mij dat hij dit besluit nam. Hij heeft het gedaan als een gentleman, in het belang van de club. Hij heeft het gevoel dat een nieuw, fris gezicht voor het team nodig is. En hij ziet af van een afkoopsom."

Vitesse staat na twaalf duels onderaan in de Eredivisie, waarmee het 'FC Groningen-scenario' boven het hoofd hangt. "Ik heb tegenover de groep het woord genomen", stelt Schmedes. "We kunnen dit laten gebeuren, of we voorkomen dit. Ik denk dat het team doordrongen is van de boodschap."

Mogelijke opvolger
De Duitse td moet zich nu buigen over een opvolger voor Cocu. Volgens de Gelderlander valt de naam van Edward Sturing. De clubicoon wil alleen geen rol meer als interim-trainer bekleden. "Dit is vers", stelt Schmedes. "We hebben een lijst. Zoals dat voor alle posities in de selectie geldt. Die kijken we na. En we hebben binnen de club kandidaten. Daar gaan we eerst mee spreken."